Újra égnek a házak Nigériában

Újra égnek a házak Nigériában, miután a közép-nigériai Josban a hétvégén egymásra támadtak az ott lakó keresztények és muszlimok.

A közép-nigériai zavargásoknak eddig 350 halottja és több száz sebesültje van és legalább tízezren kényszerültek elmenekülni Jos városából – jelentette a BBC. A harcok kiváltó oka a csütörtökön megtartott helyhatósági választások voltak, amelyen a főként keresztények által támogatott és kormányon lévő Népi Demokratikus Párt (PDP) tizenhat választási körzetet nyert meg a tizenhétből.

A muszlimok körében népszerű ellenzéki Össznigériai Néppárt (ANPP) követői a gyanús eredmények láttán választási csalással vádolták meg a kormánypártot. A két párt hívei közötti harc a hivatalos eredmények közzététele után tört ki, melynek során a főként fiatalokból álló tömeg házakat, templomokat és mecseteket rongált meg. A zavargások elfolytására Umaru Yar Adua elnök katonákat küldött a térségbe, Jos városában pedig kijárási tilalmat rendeltek el.

A hétvégi események a keresztények és muszlimok 2004 óta tartó békés egymás mellett élésére tettek pontot Plateau államban, amelynek Jos a fővárosa. Négy évvel ezelőtt Yelwa városában öltek meg több száz muszlimot, Josban utoljára 2001-ben került sor komolyabb zavargásokra, akkor mintegy ezer ember vesztette életét. A közép-nigériai Plateau állam az északi muszlim és a déli keresztény területek határán fekszik. A 140 milliós Nigériában fele-fele arányban oszlik meg a keresztények és muszlimok száma. A két vallás hívei rendszerint békében élnek egymás mellett, de a politikusok által feltüzelt szegényebb rétegek gyakran támadják meg egymást egy-egy választást követően. 

Az Ónváros

A mostani zavargások azonban nem csak a vallási és politikai különbségek miatt törtek ki, hanem megélhetési gondok miatt is. A térségben őshonos keresztények attól félnek, hogy az északról betelepülő hausza-fulani néphez tartozó muszlimok elveszik tőlük a munkahelyeket és a bevételüket.

A 870 ezer lakosú Jos Nigéria tizenegyedik legnagyobb városa, jelentős ónkitermeléssel, melynek következtében Nigéria minden területéről érkeznek ide a bányákban munkát remélők. Az “Ónváros”-nak is nevezett Jos már régóta Nigéria egyik legvegyesebb, legkozmopolitább városának számít, ahol kis területen számos etnikum él egymás mellett, magában hordozva a vallások és népcsoportok közötti feszültségek kirobbanásának a kockázatát. Nigériában – amely Afrika legnépesebb országa – mintegy 250 különböző etnikum él.

Hettyey András

Felkapott hírek

Friss hírek

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója (b) és Michael Bloomberg amerikai milliárdos üzletember, New York volt polgármestere, az ENSZ város- és klímaügyi különmegbízottja panelbeszélgetésen vesz részt a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülésszakán az IMF washingtoni székházában 2018. április 19-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)

Michael Bloomberg kifizetné az amerikai klímavédelmi hozzájárulást

Michael Bloomberg amerikai milliárdos felajánlotta, hogy kifizeti a párizsi klímavédelmi konferencia elmaradt amerikai hozzájárulását. Négy és félmillió dollár az amerikai hozzájárulás teljes tavalyi összege, amelyet a Trump-kormányzat nem fizetett be, mivel az amerikai elnök 2017 júniusában bejelentette, hogy az USA kilép az egyezményből.

Read More »