Kitörhet a kameruni vulkán

Paul Biya elnök 26 éves uralma alatt Kamerun a kontinens egyik legszegényebb és legkorruptabb államává süllyedt. A máskor oly nyugodt kameruniak az utóbbi hetekben hosszú idő után újra hangot adtak nemtetszésüknek.

Az elnök az ellenzéket vádolta meg a tüntetések megszervezésével, John Fru Ndi, a legnagyobb ellenzéki párt, az SDF (Social Democratic Front) vezetője azonban cáfolta ezt. Az eseményeket követően Biya – biztos, ami biztos alapon – bezáratott két független rádiót és letartóztatott néhány ellenzéki politikust is.

Régi ismerős

Paul Biya 1982 novembere óta áll Kamerun élén, ekkor mondott le posztjáról az ország első elnöke, Ahmadou Ahidjo, akinek 1983-ban – puccs vádja miatt – külföldre kellett menekülnie utódja elől. Biya, megszabadulván riválisától, ezután nyugodtan kiépíthette hatalmát, mely elsősorban az ország déli részéről származó, és az elnökkel baráti, rokoni viszonyt ápoló politikusokon alapul. Az 1982 óta rendszeresen megtartott, az ellenzék által bojkottált, és elcsalt választások főleg a nemzetközi közösségnek szóltak. A 2007-ben alacsony részvétel mellett megtartott utolsó parlamenti választások eredményeképp az elnök pártja 153 mandátumot szerzett a 180 fős kameruni parlamentben.

Kamerun legfőbb problémája – a politikai rendszer mellett – a hihetetlen mértékű korrupció. A Transparency International szervezet felmérése szerint a múlt évben a megkérdezettek 79%-a fizetett kenőpénzt, így nem csoda, hogy Kamerun a 138. helyet foglalja el a berlini székhelyű szervezet 179 országot vizsgáló korrupció-indexében. Az ország lakosságának a kétharmada napi 2 dollárból vagy kevesebből él, a nagyvárosokba áramló fiatalok (Kamerun népességének 42%-a 16 évnél fiatalabb) pedig sokszor munkanélküliséggel szembesülnek.

Hogyan tovább?

Mi lesz Paul Biya után? A kérdés egyre sürgetőbb, hiszen az elnök 75 éves, és nem "nevelt ki" magának utódot. Az egyértelműen látszik, hogy Biya a haláláig kormányozni kívánja az országát, hisz a tervbe vett harmadik, hét évig tartó hivatali idejének a végén (2018-ban) már 85 éves lenne! A növekvő elégedetlenséget látva azonban korántsem biztos, hogy erre sor kerül. Ahogy az elnök pártjának egyik tagja nemrég kijelentette: "Kamerun egy vulkán, mely csak a kitörésre vár."

Hettyey András

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »