Kitörhet a kameruni vulkán

Paul Biya elnök 26 éves uralma alatt Kamerun a kontinens egyik legszegényebb és legkorruptabb államává süllyedt. A máskor oly nyugodt kameruniak az utóbbi hetekben hosszú idő után újra hangot adtak nemtetszésüknek.

Az elnök az ellenzéket vádolta meg a tüntetések megszervezésével, John Fru Ndi, a legnagyobb ellenzéki párt, az SDF (Social Democratic Front) vezetője azonban cáfolta ezt. Az eseményeket követően Biya – biztos, ami biztos alapon – bezáratott két független rádiót és letartóztatott néhány ellenzéki politikust is.

Régi ismerős

Paul Biya 1982 novembere óta áll Kamerun élén, ekkor mondott le posztjáról az ország első elnöke, Ahmadou Ahidjo, akinek 1983-ban – puccs vádja miatt – külföldre kellett menekülnie utódja elől. Biya, megszabadulván riválisától, ezután nyugodtan kiépíthette hatalmát, mely elsősorban az ország déli részéről származó, és az elnökkel baráti, rokoni viszonyt ápoló politikusokon alapul. Az 1982 óta rendszeresen megtartott, az ellenzék által bojkottált, és elcsalt választások főleg a nemzetközi közösségnek szóltak. A 2007-ben alacsony részvétel mellett megtartott utolsó parlamenti választások eredményeképp az elnök pártja 153 mandátumot szerzett a 180 fős kameruni parlamentben.

Kamerun legfőbb problémája – a politikai rendszer mellett – a hihetetlen mértékű korrupció. A Transparency International szervezet felmérése szerint a múlt évben a megkérdezettek 79%-a fizetett kenőpénzt, így nem csoda, hogy Kamerun a 138. helyet foglalja el a berlini székhelyű szervezet 179 országot vizsgáló korrupció-indexében. Az ország lakosságának a kétharmada napi 2 dollárból vagy kevesebből él, a nagyvárosokba áramló fiatalok (Kamerun népességének 42%-a 16 évnél fiatalabb) pedig sokszor munkanélküliséggel szembesülnek.

Hogyan tovább?

Mi lesz Paul Biya után? A kérdés egyre sürgetőbb, hiszen az elnök 75 éves, és nem "nevelt ki" magának utódot. Az egyértelműen látszik, hogy Biya a haláláig kormányozni kívánja az országát, hisz a tervbe vett harmadik, hét évig tartó hivatali idejének a végén (2018-ban) már 85 éves lenne! A növekvő elégedetlenséget látva azonban korántsem biztos, hogy erre sor kerül. Ahogy az elnök pártjának egyik tagja nemrég kijelentette: "Kamerun egy vulkán, mely csak a kitörésre vár."

Hettyey András

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06358399 Supporters wave Corsican flags during a campaign meeting of the 'Pe a Corsica' (lit. Pour la Corse / eng. For Corsica) nationalist list ahead of the territorial elections in Corte, Corsica island, France, 29 November 2017. The elections will take place on 03 and 10 December in Corsica island.  EPA/OLIVIER SANCHEZ

Korzikán taroltak a függetlenségpártiak

A magát nacionalistának nevező pártszövetség nagyarányú győzelmet aratott vasárnap Korzikán a regionális parlamenti választások második fordulójában. A Franciaországhoz tartozó szigetet eddig is irányító erő kezdeményezi a tárgyalások megnyitását a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárták, hogy elszakadásra törekednének.

Read More »