A kenyai zavargások etnikai háttere

Ellentétben a legtöbb afrikai országgal, a 40 különböző etnikum által lakott Kenyának a függetlenség (1963) óta nem kellett megtapasztalnia a (polgár-)háború borzalmait. A múlt csütörtöki elnökválasztást követően azonban az ország számos pontján etnikai villongásokra került sor, melynek áldozatai elsősorban – a feltehetően újraválasztott Mwai Kibaki elnök nevéhez köthető – kikuyu törzs tagjai voltak.

Kenya sokszínű ország. A mintegy 34 milliós lakosság több mint 40 etnikai csoportra oszlik, melyek közül a legnagyobbak a kikuyu (7, 5 millió – 22%), a luhya (4,8 millió – 14%), a luo (4,5 millió – 13%) és a kalenjin (4,1 millió – 12%).

Az ország északkeleti részén él ezen kívül mintegy 1 millió szomáli is, akik etnikailag és nyelvileg Szomália népességéhez tartoznak. A fehér maszáj című filmből is ismert maszáj törzs a lakosság csupán 1,5%-át adja.

Kikuyu dominancia

Kenya politikai életét a függetlenség óta a kikuyuk irányítják. Már az első elnök, a legendás Jomo Kenyatta (1964-78) is ehhez a törzshöz tartozott, akárcsak a harmadik, és eddigi utolsó elnök, Mwai Kibaki.

A kikuyuk többsége az ország legtermékenyebb vidékén, a központi felföld környékén él, Nairobihoz közel. Ők képezik a kenyai társadalom gazdaságilag legaktívabb, leggazdagabb és legképzettebb rétegét, emellett a politikai életet is ők dominálják. Kenya többi népe már régóta úgy érzi, hogy a kikuyuk háttérbe szorítják őket.

A kikuyuk elleni támadások elkövetői nagyobbrészt (de nem kizárólag) a luók közül kerülnek ki, nem véletlenül, hisz az ellenzék jelöltje, Raila Odinga is ehhez a néphez tartozik. A politikai életben jobbára marginalizált luók elsősorban az ország nyugati részén fekvő Nyanza tartományban élnek, a Viktória-tó partján. Az ottani szegénység elől az utóbbi években számos luo fiatal ment Nairobiba munkát keresni, akik közül a legtöbben azóta a főváros (és egész Afrika) legnagyobb nyomornegyedének, Kiberának a lakói. Ezek az elkeseredett és szegény luo fiatalok alkotják Odinga leglelkesebb híveit, de korántsem csak ők.

Ha hinni lehet az eddig közzétett választási eredményeknek, a kikuyuk által lakott Central Province-t és a szegény és kis népsűrűségű Eastern Province-t leszámítva, az ország nyolc tartományából hatban Odinga több szavazatot kapott, mint Kibaki. Ez pedig azt mutatja, hogy a nem-kikuyuk egyértelműen Odinga-t favorizálják. Az elcsalt elnökválasztás óta sajnos még aktuálisabb az a kenyai vicc, mely szerint az USA-nak előbb lesz luo elnöke, mint Kenyának, célozva ezzel arra, hogy Barack Obama demokrata jelölt édesapja luo nemzetiségű volt.

Kenya problémái

Hiba lenne azonban a zavargásokat pusztán etnikai szembenállásokra visszavezetni. Az ország gazdasági problémái, a magas munkanélküliség és egyes területek elhanyagoltsága is az okok között szerepelnek. Jól érzékelteti Kenya tartományainak különböző fejlettségét a Világbank egyik felmérése, mely szerint a kikuyuk lakta Central Province területén a vidéki lakosság "csupán" 30%-a él szegénységben, míg az ország más tartományaiban ez a szám a 70-75%-ot is eléri. Az új kormánynak, bárki legyen is az elnöke, nem szabad majd tétlenül néznie Kenya egyes területeinek teljes leszakadását.

Az egyenlőtlenségek megszűntetése mellett a másik legfőbb kihívás az lesz az új kormány számára, hogy az ország 34 milliós lakosságának a fele (!) 18 éves vagy fiatalabb. Rövid időn belül tehát új munkahelyek millióit kell majd teremteni, hogy ne Kibera és a többi nyomornegyed lakóinak a számát gyarapítsák az elégedetlen és munkanélküli fiatalok.

Hettyey András

Felkapott hírek

Friss hírek