India még mindig sterilizációval harcol a túlnépesedés ellen

India lakossága jelenleg 1,35 milliárd, évente kb. 18 millióval növekszik. Ha marad ez az ütem, akkor 2021-re megelőzheti Kínát, ez egyben azt jelenti, hogy a Föld lakosságán belül minden ötödik ember ebben az országban születik majd.

A 20. század második felében egy évtized alatt átlagosan 20-25%-kal nőtt India lakossága, ezzel a mértékkel a gazdaság nehezen tud lépést tartani. A világon itt folytatják a második legerőszakosabb népességszabályozási politikát (Kína az első ebben az rangsorban), ennek ellenére nem sikerült keretek közé szorítani a gyermekek születését.

Továbbra is a sterilizálás a leghatékonyabb születésszabályozási eszköz, mert az írni-olvasni nem tudó, aluliskolázott lakosság egyéb módszerekről való felvilágosítása túl költséges lenne. India számos részében hajadon nőkkel tabu beszélgetni a fogamzásgátlásról. A nők háromnegyede sohasem beszélt fogamzásgátlásról senkivel a nemrég készült kormányzati felmérések szerint. Az iskolában pedig semmilyen felvilágosító órát nem tartanak.  Az indiai családtervező program a fogamzásgátlók elérhetőbbé tétele helyett a sterilizációt erőltette, azt is a nőknél, így a nőknek végül nem volt választása.

Indira Gandhi sterilizációs programja

India volt az első ország 1952-ben, amely határozottan akarta csökkenteni a népességét. Negyed évszázadra rá, 1976-ban az akkori miniszterelnök, Indira Gandhi indított el egy drasztikus népességszabályozó programot, melynek keretében 8,3 millió indiait sterilizáltak és 5000 nő vesztette életét. Katonákat utasított a szegényebb és főleg muszlimok lakta régióba, hogy hamis ígéreteket téve sterilizálják a lakosságot. Aki ellent akart mondani, azt börtönnel fenyegették. Eredetileg a célpont a kétgyermekes férfiak és nők voltak, de a kitűzött kvóták mindenáron való teljesítése miatt több nőtlen férfit is sterilizáltak. Ez az értelmetlen beavatkozás háborította fel a lakosságot, és Indira Gandhit részben ezért nem választották újra 1977-ben.  Halála után, 1984-ben a sterilizációs programot hivatalosan beszüntették. Majdnem négy évtized telt el azóta, a gyakorlat mégis folytatódott, elsősorban a nők között.

1996-ban India hivatalosan felhagyott a számszerű célkitűzésekkel, úgy döntött, a nők oktatására koncentrál, és más módszerekkel próbálja a fogamzást elkerülni – de állami szinten ez nem valósult meg. Jó példa erre, hogy számos minisztériumi alkalmazott fizetésének emelését sterilizációhoz kötötték.

Újabb lépésként a Nemzeti Népességi Politika (National Population Policy) 2000-ben kimondta, hogy a sterilizáció csak az állampolgárok önkéntes és informált beleegyezésével lehetséges – tehát papíron immár fennáll a választás lehetősége, de a gyakorlatban megtartották a régi módszert. Hogy mennyire nem sikerült a modernizálás, azt jól mutatja néhány 2013-as (!) adat:

  • Indiában a 15 és 49 év közötti nők 37%-át, mintegy 4,5 millió nőt sterilizálták ebben az évben
  • A sterilizáción átesett nők 34%-a azt mondta, nem informálták arról, hogy mindez végérvényes
  • Hivatalosan 363-an haltak meg a sterilizálás során – a közegészségügyi dolgozók szerint ez az érték a valóságban jóval magasabb lehet
  • A párok 50%-a védekezik valamilyen módon. A 15 és 49 közötti nőknek több, mint 37%-a vallja, hogy a sterilizáció a legfőbb védekezési eszköze. 3.1 % használ tablettát és 5.2 % óvszerrel védekezik. Mindössze 1 %-a nőknek az, aki a férfi sterilizációjára hagyatkozik.
  • Indiában van a legtöbb nő, aki sterilizációval védekezik a terhesség ellen.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet egészségügyi alkalmazottak körében végzett felmérése szerint a dolgozók elsősorban olyan anyákat céloztak meg, akiknek már van két fiúgyermeke, nagycsaládosok. Olyan is előfordult, hogy túljelentették a számokat, csak hogy a kvóták meglegyenek. A nők a sterilizációs táborokban elvégzett műtétért mintegy 10 dollárnyi összeget kaptak, a férfiaknak ezzel ellentétben kétszer annyit, kb. 20 dollárnak megfelelő rúpiát adtak, ami egy szegény család megélhetését egy hétre biztosítja.

Volt olyan állam is, amely a férfiaknak fegyverhasználati engedélyt, autót, biciklit, háztartási eszközt, televíziót juttatott. Az orvosok 2 dollárt kaptak egy műtétért. Néhány állam vagy kerület továbbra is fenntartotta a sterilizációra vonatkozó célszámokat és a helyi hivatalnokok gyakran alkalmaznak megfélemlítő eszközöket, hogy rákényszerítsék a nőket a beavatkozásra. Az egészségügyi dolgozókat továbbra is fizetéscsökkentéssel vagy felfüggesztéssel fenyegetik, ha nem teljesítik a számokat.

A chhatisgarhi tragédia, a sterilizáció fekete napja

Narendra Modi miniszterelnök konzervatív pártja végül 2016-ban szakított az évtizedes injekciós eljárás elleni tiltakozással, és nagy lépést tett a rendszer modernizálására. Bevezette az ingyenes injekciós fogamzásgátlási módszert, és célul tűzte ki, hogy a sterilizációs táborokat pár éven belül beszüntetik.

A 2016-os változást részben a 2014-ben bekövetkezett orvosi katasztrófa kényszerítette ki. India Chhattisgarh államában 122 nőből 13 halt bele a 2014 november elején egy sterilizációs táborban elvégzett műtétekbe, több mint 60-an lázzal és erős fájdalmakkal tértek vissza a műtét után felmerült komplikációk miatt.

Az eset felhívta a figyelmet az India által a népességnövekedés szabályozására alkalmazott módszerekre. A műtéteket elvégző orvost letartóztatták, aki azt nyilatkozta, hogy nem csak ő, hanem a kormány által biztosított nem megfelelő színvonalú gyógyszerek is felelősek a műtétek után felmerült komplikációkért.

A tragédia mögött számos ok állt, de az orvosi hanyagság volt a legfőbb. Dr. R.K. Gupta 83 műtétet végzett el 2 óra 35 perc alatt, a szabályok szerint azonban egy sebész csak 30 ilyen műtét végezhet egy nap alatt.

A halállal végződő műtétek korábban sem voltak ritkák, mivel a beavatkozást gyakran nem megfelelő higiéniai körülmények között végezték, elavult műszerekkel, a betegek informálása és utógondozása nélkül, az Egészségügyi Minisztérium által előírt irányelveket megsértve. 2009 és 2012 között például az elrontott műtétek miatt 707 nő vesztette életét, de a chhattisgarhi eset példa nélküli volt. Az orvost később „technikai okokkal” felmentették a vád alól, azóta egy magánklinikán dolgozik tovább.

Paradoxon, hogy a fogamzásgátlás új módszerének legnagyobb ellenzői azok a női aktivisták, akik nem bíznak a módszer biztonságosságában és úgy gondolják, csupán a nyugati, profitra éhes gyógyszergyárak érdekeit szolgálja. A szomszédos országokban, Nepálban, Bangladesben, Sri Lankán ezzel szemben már széles körben alkalmazzák. India a bruttó nemzeti termékének mindössze 1%-át fordítja az egészségügyre szemben Kína és Oroszország 3%-ával vagy az Egyesült Államok 8%-ával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szerző: Simigh Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »