A brit kormányon belül is erősödnek a Brexit halasztásának támogatói

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a brit kormány magas rangú tagjai igyekeznek rávenni Theresa May miniszterelnököt a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kizárására, akár a kilépés halasztása árán is. May vasárnap kijelentette, hogy március 12-éig fogják megtartani ismét az alsóházban a döntő szavazást a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodásról.

A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lap kormányzati forrásai szerint Philip Hammond pénzügyminiszter és David Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter – aki e minőségében Theresa May helyettesének számít – kitartóan lobbizik annak elérése végett, hogy May nyilvánosan vállaljon kötelezettséget a megállapodás nélküli Brexit elkerülésére.

A lap forrásai szerint Hammond és Lidington a színfalak mögött intenzíven dolgozik azért, hogy May kötelezze el magát akár a Brexit elhalasztása mellett is, ha ez válik szükségessé a rendezetlen kilépés elkerüléséhez. A The Sunday Telegraph által idézett egyik kormányzati illetékes szerint a Brexit jelenleg március 29-ében megszabott határidejének „önkéntes kitolása” valójában az egyetlen opció May számára, mivel ez még mindig jobb megoldás, mint az, ha a parlament kényszeríti erre a kormányt.

A londoni alsóházban várhatóan szerdán lesz a következő Brexit-szavazás, bár ennek tárgya egyelőre bizonytalan. Elvileg lett volna lehetőség arra, hogy az EU-val novemberben elért, de az alsóház által januárban óriási többséggel leszavazott kilépési szerződés kerüljön ismét a képviselők elé érdemi szavazásra, ha a kormány által – elsősorban az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére kidolgozott, a keményvonalas tory Brexit-tábor által mereven elvetett tartalékmegoldás alternatíváiról – előterjesztett módosítási indítványok ügyében sikerül addig előrelépést elérni az unióval folyó tárgyalásokon. Ezt azonban Theresa May vasárnap kizárta.

A brit kormányfő az Európai Unió és az Arab Liga kétnapos egyiptomi csúcstalálkozójára tartva, a brit sajtókíséretnek nyilatkozva kijelentette: a brit kormány tárgyalóküldöttsége kedden visszatér Brüsszelbe, és folytatja a tárgyalásokat az uniós vezetőkkel. Ennek alapján szerdán nem kerül az alsóház elé érdemi szavazásra a Brexit-megállapodás, de a kormány biztosítja, hogy a képviselők március 12-éig voksolhatnak a kilépési egyezményről – mondta a brit miniszterelnök.

May szerint továbbra is elérhető, hogy Nagy-Britannia március 29-én, elfogadott megállapodás alapján lépjen ki az EU-ból. A kormányfő szerint a Brexit elhalasztása nem oldaná meg a problémát, csak az előbb-utóbb mindenképpen szükségessé váló döntést tolná későbbre. Az alsóház azonban szerdán napirendjére veheti egyebek mellett azt a módosító indítványt is, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, abban az esetben, ha március 13-áig – vagyis a kormányfő által a döntő szavazás vasárnap megnevezett határnapja utáni napig – sem sikerülne elfogadni a Brexit-megállapodást.

May eddig is rendre elutasította a kilépés halasztásának lehetőségét, a kormányon belül azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik rá annak érdekében, hogy inkább a halasztást vállalja, semmint a megállapodás nélküli Brexit potenciális következményeit.

David Gauke igazságügyi miniszter, Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter a Daily Mail című konzervatív tömeglap szombati kiadásában megjelent közös levelében azt írta, hogy ha a következő néhány napban nem sikerül áttörést elérni a Brexit-megállapodás ügyében, akkor csak két lehetőség marad: Nagy-Britannia vagy megállapodás nélkül kizuhan az Európai Unióból a Brexit március 29-i határnapján, vagy megpróbál megegyezéses módon egy későbbi időpontban kilépni az EU-ból.

A három kabinettag szerint a parlament meg fogja akadályozni, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki a jövő hónap végén az unióból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »