Javában folyik az ukrán elnökválasztási kampány

Julija Timosenko ellenzéki elnökjelölt szerint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a nagy számú jelölt indításával készül a bő egy hónap múlva esedékes ukrajnai elnökválasztás eredményeinek meghamisítására.

A Haza (Batykivscsina) párt vezetője egy pénteki sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy jó ideje van a politikai életben, de a 44 elnökjelölt közül több név teljesen ismeretlen számára. Meggyőződése, hogy ezeket a „hamis jelölteket” Porosenko kampánycsapata indította. A törvény szerint ugyanis minden egyes jelöltnek lehet saját képviselője a különböző területi választási bizottságokban, és a regnáló államfő így biztosította magának e testületekben a többséget.

Előző nap ezzel szemben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy a választások eredményének törvénytelen befolyásolására létrehozott, úgynevezett agitációs piramist leplezett le, amelynek élén egy Haza-párti parlamenti képviselő, Ruszlan Bohdan áll, aki azonban pénteken elutasította a vádat.

Az SZBU szerint „a bűnszövetkezetben orosz titkosszolgálatokkal régóta együttműködő orosz állampolgárok” is vezető szerepet játszottak. A nyomozóhatóságok csütörtökön több mint harminc házkutatást is tartottak az ország különböző régióiban, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy konkrétan hol, csak azt, hogy nem pártirodákban. Közben viszont a Haza párt közölte, hogy több kampányirodájában házkutatások zajlottak.

Mindeközben a legfrissebb felmérések szerint Volodimir Zelenszkij humorista, színész népszerűségben mind az államfőt, mind Timosenkót maga mögé utasította, és (feltehetően ezért) utazó showműsorát az utóbbi időben atrocitások érték. Lvivben (Lembergben) a jelenlegi elnökhöz közel álló provokátorok tüntetéssel várták a humorista csapatot a fellépés helyszínén, marihuána-függőséggel és oroszbarátsággal vádolva Zelenszkijt. A szintén nyugat-ukrajnai Vinnicjában sikerült is megakadályozni az éles politikai szatírájáról ismert humorszínház fellépését: a utolsó pillanatban közölték a társulattal, hogy nem tarthatják meg az előadást a Tisztek Házának nevezett kultúrlétesítményben, mivel Zelenszkij elnökjelöltsége miatt a műsor kampányrendezvénynek minősül, a fegyveres erők intézményeiben pedig tilos a politikai kampány.

Kiszivárgott egy állítólagos SMS-váltás is, amelyben Porosenkóhoz közel álló tisztségviselők arról tanakodnak: miként akadályozhatnák meg, hogy márciusban elinduljon a televízióban Zelenszkij népszerű vígjátéksorozatának, a Nép Szolgájának (Szluha Narodu) harmadik évada. Ez az a sorozat, amelyről a showman pártja a nevét kapta, és amelyben Zelenszkij alakítja az egyszeri, elveihez ragaszkodó történelemtanárt, aki váratlanul megnyeri az elnökválasztást.

Irina Lucenko, Porosenko-párti képviselő pedig egy tévéműsorban azt állította: Zelenszkij 35 millió rubelt kapott az orosz kulturális minisztériumtól, hogy propagandafilmet készítsen Porosenko temetéséről. Valójában amire a kijelentését alapozta, az a Nép Szolgája című sorozat harmadik évadának előzetese, amiben az államfőt alakító Zelenszkij egy képzeletbeli korrupt tisztségviselő temetésén mond beszédet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »