Túlnépesedés Afrikában II. – Van megoldás?

Cikkünk első részében Niger és Nigéria példáján mutattuk be, hogy milyen társadalmi gondolkodásmód vezetett oda, hogy egy-egy országban gyakorlatilag megállíthatatlanul nő a népesség, miközben már a jelenlegi lakosságszámot sem tudják megfelelő mennyiségű élelemmel ellátni. A második részben a pozitív példák következnek.

Niger és Nigéria esetében tökéletesen kimutatható, hogy egy ország alacsony fejlettségi szintje rohamosan növekvő lakossághoz vezet, a képlet azonban fordítva is igaz: a túlnépesedés megállítása nélkül nagyon nehéz gazdasági növekedést elérni.

„Vannak azért olyan országok is a világon, amelyek sokkal jobban fejlődtek a vártnál.”- mondta Reiner Klingholz, a Népesség és Fejlődés Berlini Intézetének vezetője. Neki sokkal optimistább elképzelése van a globális növekedésről, mint Stephen Smith-nek, aki szerint Afrika egy olyan népességrobbanást él meg, amely mindenképpen tömegeket hajt majd Európa felé.

Vietnám vagy Etiópia, az „afrikai csodaország” pozitív példái. Etiópia az utóbbi 15 évben olykor tíz százalékot meghaladó gazdasági növekedést is produkált. Az országban az elmúlt két évtizedben egy nőnek átlagosan 4 gyermeke született a korábbi héttel szemben – elsősorban ez okozta a világ egyik leggyorsabb gazdasági növekedését. Több százezer új munkahelyet teremtettek és növelték a termésátlagot. A kormány sokat fektet az oktatásba és egészségügybe. Ez egy biztató fejlődés, a mélyszegénységben élők aránya felére csökkent. Ha az etiópiai fejlődés folytatódik és a kormányzat fenntartja a jelenlegi folyamatot, akkor mintapélda lehet a többi afrikai ország számára.

Vagy vegyük Bangladest, egy elsősorban muszlim országot, amelyet reménytelenül szegénynek és túlnépesedettnek tartottak 1971-ben, amikor a polgárháborúban elszakadt Pakisztántól. Ma jó úton halad az ország, ami részben annak köszönhető, hogy egy nőnek már csak átlagosan 2,1 gyermeke születik, a kormány pedig nemzetközi támogatással bevonta a segélyszervezeteket az oktatásba, egészségügybe. Még az ország legtávolabbi területeit is elérte a családtervezési kampány, így vidéken is ugyanazt az ellátást kapják, mint a városokban.

Három lépés a túlnépesedés ellen

„Soha nem fejlődött egy ország a világon úgy, hogy először nem csökkent a lakosság.”– mondta Klingholz. Három lépésre van szükség a demográfiai katasztrófa elkerülésére:

a) Az adott országnak először az egészségügyi ellátását kell fejlesztenie és csökkentenie kell a gyermekhalandóságot. „Ha több gyermek marad életben, akkor az emberek végül maguk fognak úgy dönteni, hogy kevesebb gyermeket szeretnének vállalni.”

b) Másodjára az oktatást kell fejleszteni, különös tekintettel a lányokét. „Ez a leghatékonyabb fogamzásgátló, ami létezik.” – mondja Klingholz. A népes afrikai országokban kimutatták, hogy a középiskolát végzett lányoknak átlagosan kétharmadával kevesebb gyermekük születik, mint azoknak, akik soha nem jártak iskolába. Azok az országok teljesítenek jobban, akik felemelték és iskoláztatták a nőket.

c) A harmadik lépés a legnehezebb: azoknak az országoknak, amelyek csökkenteni szeretnék a népességnövekedést, munkahelyeket kell teremteniük, bármilyen kreatív módon. „Az embereknek szükségük van kilátásokra, célokra.”

Nincsen egyértelmű recept a demográfiai robbanás kezelésére az érintett országokban. Döntő lesz, hogy a kormányok komolyan veszik-e végül a demográfiai kihívásokat és hajlandóak-e az oktatásba, egészségügybe, felvilágosító kampányokba és családtervező programokba fektetni. Emellett munkahelyeket kell teremteni a több millió fiatalnak, amely legalább egy szerény megélhetést biztosít számukra. Ezt könnyű mondani, de sokkal nehezebb megvalósítani a nagyrészt hozzá nem értő és korrupt afrikai országokban.

Etiópia, egy ország, amely néhány évvel ezelőtt még reménytelenül túlnépesedett, éhínséggel küzdő országként jelent meg, most követendő példaként szolgál. A legtöbb afrikai ország messze van attól a fejlődéstől, amit Etiópia vitt véghez.

Segíthet a Nyugat? 

De vajon milyen szerepe lehet a fejlett országoknak a folyamatban? Hogyan segíthetnek ezeknek az országoknak abban, hogy hatékonyan nézzenek szembe a népességrobbanás kihívásaival?

Serge Michailof párizsi kormányzati tanácsadó szerint az afrikai és ázsiai országokban, ahol a legtöbben állattartásból és mezőgazdaságból élnek, a népességrobbanást azzal tudják átvészelni, ha erősen fejlesztik a mezőgazdaságot. Modernizálniuk kell a mezőgazdasági termelést, ez a leghatékonyabb eszköz az éhség legyőzésére és állások teremtésére és ebbe a nyugati vállalatok is különösebb problémák nélkül bekapcsolódhatnak.

Ezen kívül viszont működő állami intézményekre is szükség van: „egy megbízható, fegyelmezett hadseregre, az emberi jogokat tiszteletben tartó rendőrségre és egy korrupciómentes igazságszolgáltatásra, hogy az emberek ne lépjenek be különböző katonai szervezetekbe, milíciákba.”

Hiszen egy minimális stabilitás nélkül mit sem érnek a fejlesztési segélyek. „Ha a rendőrség nem tudja garantálni a biztonságot, akkor a gyerekek nem mennek iskolába.”

Ha ezek a feltételek teljesülnek, ha a gyerekek eleget tudnak enni és félelem nélkül tudnak iskolába járni, akkor csodák történhetnek még a reménytelennek tűnő országokban is. Ilyen csoda történt Etiópiában, amely profitált a kedvezőbb népességszerkezetből: kevesebb gyermek született, nincs túl sok idős ember és magas az aktív munkavállalók száma. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor a sok fiatal férfi és nő nem teher, hanem sokkal inkább remény a kontinens jövője számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Spiegel Online

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »