Egyesült az izraeli ellenzék, hogy együtt győzzék le Netanjahut

Maratoni – szerdán és egész éjjel tartó – tárgyalások után egyesült Jaír Lapid Van Jövő (Jes Atíd) és Beni Ganz Izrael ereje (Haszon Liszrael) nevű centrista pártja, hogy együtt induljanak Benjámin Netanjahu kormányzó jobboldali Likud pártja ellen – jelentette a helyi média csütörtök reggel.

A megállapodás szerint az új, egyelőre még név nélküli párt győzelme esetén Ganz és Lapíd egymást váltja majd a kormány élén. Ha nyernek, az első két-két és fél évben Beni Ganz, a hátralevő időszakban pedig Jaír Lapid lesz a miniszterelnök.

Az új párthoz csatlakozott Gabi Askenázi, az igen népszerű volt vezérkari főnök. A párt kistájának első öt helyén három volt vezérkari főnök is szerepel: Ganz, Móse Jaalon volt honvédelmi miniszter, valamint Askenázi, hogy választ adjanak Netanjahu biztonsági kérdéseket hangsúlyozó politikájára. Az új politikai tömörülés a biztonsági és társadalmi vezetők olyan új csoportját mutatja be, amely garantálja a nemzet biztonságát és újra egyesíti az izraeli társadalom egymástól elszakadt részeit – közölte az új párt a médiának küldött bejelentésében.

A közvélemény-kutatások szerint a két párt egyesülve több voksot szerezhet a Likudnál. Izraelben a pártok vezetőinek meghallgatása után az államelnök általában a legtöbb mandátumot elnyerő párt vezetőjének adja az új kormány megalakításának lehetőségét.

„Világos a választás: Lapid-Ganz baloldali kormány az arab pártok támogatásával, vagy jobboldali kormány Netanjahu vezetésével” – reagált a Likud közleményben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Csütörtökön jár le a határidő, amikor az április 9-én esedékes választásokra a pártok leadhatják listáikat. Benjámin Netanjahu emiatt szerdán elhalasztotta Moszkvába tervezett találkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy közös választási listát alakítson ki a kis jobboldali pártok, köztük a Meir Kahané szélsőségesen rasszista nézeteit követő Zsidó Hatalommal (Ocma Jehudít).

A megállapodás értelmében ennek a telepeseket támogató, szélsőségesen jobboldali tömörülésnek egyik képviselője a Likud listáján is helyet kap a kneszetben, és két miniszteri tárcát kapnak, ha segítségükkel ismét Benjámin Netanjahu alakíthat majd kormányt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »