A Fitch is felminősítheti Magyarországot

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. Londoni pénzügyi elemzők lehetségesnek tartják, hogy a Standard & Poor’s múlt pénteki felminősítési döntése után a Fitch is javítja a magyar szuverén osztályzatot.

A Fitch 2019-re összeállított menetrendjében ez lesz a magyar szuverén osztályzatok első felülvizsgálata. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cég várhatóan az európai és a fő amerikai piacok zárása után, péntek éjjel jelenti be döntését Londonban.

A Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) e hétre szóló feltörekvő piaci előrejelzése azt valószínűsíti, hogy pénteken a Fitch Ratings egy fokozattal „BBB”-re emeli a jelenlegi „BBB mínusz”-ról a hosszú távú magyar államadós-besorolást.

Magyarország idei felminősítésének lehetőségére a Fitch maga is utalást tett a közép- és kelet-európai térség szuverén adósminőségi mutatóiról nemrégiben összeállított, 2019-re szóló, Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében.

A cég felidézte, hogy a régióban Magyarországgal együtt összesen hét államadóst tart nyilván felminősítés lehetőségét jelző pozitív besorolási kilátással, és mivel e pozitív kilátások már 2017 óta érvényben vannak, a tanulmány szerint ezeknek az országoknak az adósosztályzatairól a Fitch az idén valószínűleg döntésre jut. A vállalat megfogalmazása szerint a pozitív és a negatív osztályzati kilátások 7:1 arányú regionális megoszlása „felfelé ható minősítési lendületet ad” a térségnek 2019-ben. A cég a tágabb feltörekvő európai térségben Törökországra tart érvényben negatív kilátást.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch „BBB mínusz”, a Moody’s Investors Service ugyanennek megfelelő „Baa3”, az S&P a múlt pénteki felminősítés óta ennél egy fokozattal jobb, „BBB” hosszú távú osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot. A Fitch Ratings és az S&P globális hitelminősítési részlege (S&P Global Ratings) 2017-ben stabilról pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. Az S&P Global Ratings e pozitív kilátást konvertálta múlt pénteken osztályzati felminősítésre, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes külső fizetési pozíciójával és jó növekedési kilátásaival indokolva a lépést. A felminősítés óta az S&P ismét stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra.

A Moody’s magyar államadós-besorolásának kilátása szintén stabil, így jelenleg egyedül a Fitch tartja nyilván pozitív kilátással a magyar szuverén adósságkötelezettségek osztályzatát. A Moody’s ugyanakkor a magyar bankrendszerre már két éve pozitív kilátást tart érvényben, és ezt nemrégiben megerősítette. A megerősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitásának környezetében a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke 2019-ben 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

A Moody’s a minap Londonban bemutatott legújabb átfogó térségi helyzetértékelésében közölte: azzal számol, hogy a kelet-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország hazai összterméke (GDP) a várható lassulás ellenére az idén is az Európai Unió átlagát meghaladó ütemben növekszik. A cég a magyar gazdaságban 3,4 százalékos növekedést vár az idén.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára. A Fitch Ratings az idei második felülvizsgálatot a Standard & Poor’s második időpontjával azonos napra, augusztus 16-ára tűzte ki. A Moody’s 2019-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először május 3-án, majd október 25-én kerül sorra.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »