Kémek és műholdak: Észak-Korea gazdaságának elemzése nem egyszerű

Ahogy az informális piacok és a kezdő vállalkozók egyre inkább igyekeznek kitölteni a sikertelen észak-koreai állami cégek által hagyott űrt, a külföldi elemzők még inkább bonyolultnak tartják a közismerten titokzatos ország gazdaságának mérését.

Ez Cho Tae-hyoung üzenete, a dél-koreai központi bank Észak-Koreával foglalkozó kutatócsoportjának vezetőjéé, amely intézmény a leginkább hiteles forrásnak számít a diktatúra gazdaságának becslései kapcsán.

Cho és munkatársai a Bank of Koreánál (BOK) rengeteg adatot, feltételezést és becslést gyűjtöttek össze, amelyek a legtöbb, bármilyen külföldi országot tanulmányozó közgazdászt kétségbe ejtenének. Legjobb tippjük az, hogy Észak-Korea bruttó hazai terméke 2017-ben 3,5 százalékkal csökkent – 32,3 milliárd dollárra -, ami több mint 40-szer kisebb Dél-Korea GDP-jénél.

A szankciók Észak-Korea reál GDP-növekedését sújtották:

Forrás: Bank of Korea / Bloomberg

A BOK szerint Észak-Koreában az egy főre jutó éves jövedelem körülbelül 1300 dollár. Ez huszadrésze a Dél-Koreában mértnek és fele a vietnami szintnek, ahol Kim Dzsong Un a hónap végén találkozik majd Donald Trump amerikai elnökkel.

A 2018-as adatok egészen az év közepéig nem lesznek elérhetőek, de Cho szerint, aki egy február 13-ai interjúban beszélt a kérdésről, a kilátások nem sok jóval kecsegtetnek. A szakértő a szankciók hatását említette, amelyek 2018-ban mintegy 90 százalékkal csökkentették a Kínába irányuló exportot.

Lévén az észak-koreai hivatalos statisztikák igen szűkszavúak és gyanúsak, a BOK a dél-koreai kormányhivatalok és kémügynökségek által összegyűjtött adatokra, műholdképek elemzéseire, disszidensek beszámolóira, agytrösztök jelentéseire, kínai kereskedelmi adatokra, valamint (nagy körültekintéssel) a Kim beszédeiben és a phenjani állami médiában elhangzott információmorzsákra támaszkodik.

A műholdas képeken például jól látszik, hogy minden évben egyre több piac jelenik meg az országban, és ezek egyre nagyobbak. A felvételeken azonban nem látható részletesen minden, azaz hogy mivel kereskednek, milyen mennyiségben és milyen áron.

“Az észak-koreai gazdaság feltérképezése egyre nehezebbé válik” – mondta Cho, aki egyúttal elismerte, hogy a BOK sok esetben nem tudja, hogy az általa használt adatokat eredetileg miből állították össze. Az elemző ezért magabiztosabbnak érzi magát a gazdaság növekedési ütemének (vagy csökkenésének) kiszámításában, mint annak számszerűsítésében.

Az észak-koreai GDP kiszámításához használt modell a dél-koreai GDP mérésére kifejlesztett számításokon alapul, és az úgynevezett termelési megközelítést alkalmazza. Cho elmondta, hogy ideális esetben a kiadási megközelítést szeretnék alkalmazni az észak-koreai nemzeti számlákra vonatkozólag, ehhez azonban nem áll rendelkezésükre elég adat.

Az elemző emellett közölte: nem feltételezik, hogy “a Phenjan változó arcán megfigyelt szerény gazdasági fejlődés” a fővároson kívül – különösen vidéken – is megismételhető. Azonban megfigyelték, hogy a szolgáltatási szektor növekedése országos trendnek tekinthető, ez pedig egyre fontosabb a gazdasági növekedés szempontjából.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »