Máris beperelték a Trump-kormányt a rendkívüli állapot miatt

Kalifornia és 15 másik amerikai tagállam hétfő este pert indított a Trump-kormányzat ellen a rendkívüli állapot kihirdetése miatt.

A közös perkérelmet egy észak-kaliforniai kerületi bíróságon nyújtották be, és erről Xavier Becerra kaliforniai főállamügyész tájékoztatta a nyilvánosságot. A perkérelem az elnöki döntés végrehajtásának azonnali felfüggesztését kéri, s egyúttal azzal vádolja Donald Trump elnököt, hogy „kirívó módon nem veszi figyelembe a hatalmi ágak szétválasztását”, mert a kongresszus megkerülésével szövetségi pénzeket irányít át az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséhez.

„Trump elnök egy saját maga által létrehozott alkotmányos válság felé sodorja az országot” – olvasható a bírósághoz benyújtott dokumentumban.

A perben Kaliforniához Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, Új-Mexikó, New York, Oregon, és Virginia államok csatlakoztak. Maryland kivételével valamennyiüket demokrata párti kormányzó irányítja.

  • Előzmények:
Donald Trump pénteken sajtókonferencián jelentette be a rendkívüli állapotot, arra hivatkozva, hogy a kormányzat finanszírozását biztosító törvénybe nem illesztették be az általa kért 5,7 milliárd dollárt a déli határokra ígért fal építésére. A rendkívüli állapot kihirdetésével az elnöknek az a célja, hogy így a kongresszus megkerülésével teremtse elő a falépítéshez szükséges összeget. A Fehér Ház ugyan még nem hozta nyilvánosságra a leendő forrásokat, de amerikai sajtóinformációk szerint a pénzt a védelmi minisztériumtól és más szövetségi hivataloktól csoportosítják át.

Trump mégis beveti a nagyágyút, hogy megépülhessen a mexikói határfal

Bonyolódik a mexikói határfal miatti vita

A perelő államok szerint a határok mentén nincs rendkívüli helyzet, így a rendkívüli állapot kihirdetése nem indokolt. A perkérelemben hivatkoznak is Trump egyik mondatára, amely a pénteki sajtókonferencián hangzott el. „Megépíttethettem volna a falat hosszabb idő alatt is, nem volt szükségem erre a lépésre” – fogalmazott az elnök, és a perelő államok szerint ezzel saját maga támasztja alá, hogy nincs rendkívüli helyzet.

A Fehér Ház egyelőre nem reagált a perekre, de Trump már pénteken jelezte, hogy több, és hosszan elhúzódó perre számít.

Az emberek is felemelték a hangjukat

Több amerikai nagyvárosban tüntettek hétfőn a rendkívüli állapot bejelentése ellen. A Washingtonban, New Yorkban, Chicagóban, San Franciscóban és Los Angelesben tartott megmozdulások többségét a MoveOn.org nevű szervezet, részben pedig olyan kisebb civilszervezetek rendezték, mint például az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU).

A szervezők bejelentése szerint szerte az Egyesült Államokban összesen 250 megmozdulást tartottak. Washingtonban és Chicagóban – az amerikai sajtó jelentései szerint – mindössze néhány százan tüntettek, de a többi nagyvárosból érkezett jelentések sem több ezres tömegekről számoltak be.

A tüntetők – elsöprő többségükben nők és fiatalok – hatalmi túlterjeszkedéssel és a kongresszus jogkörének elbitorlásával vádolták Donald Trump elnököt. Sok aktivista a migránsok iránti rokonszenvének adott hangot.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »