Még sosem érkezett ennyi legális menedékkérő az EU-ba

Egyre több menedékkérő érkezik legálisan az Európai Unióba – írta a Berliner Morgenpost című német lap vasárnap az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) 2018-ról szóló éves jelentésére hivatkozva.

A tagállamok menekültügyi együttműködését segítő EU-s ügynökség adatai szerint „2018-ban csaknem minden ötödik menedékkérő teljesen szabályosan és vízummentesen utazott be az EU-ba, hogy benyújtsa menedékjogi kérelmét”, ami nagyjából 115 ezer embert jelent – áll a lap hírportálján közölt beszámolóban.

A jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő módon, legálisan érkező menedékkérők száma egy év alatt csaknem harmadával nőtt, és meghaladja a Szíriából és Irakból érkezők összesített számát.

A két leginkább jellemző kibocsátó régió Latin-Amerika és a Nyugat-Balkán. A belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából például tavaly 22 200 menedékkérő érkezett – ami az egy évvel korábbinak a duplája -, Kolumbiából pedig több mint tízezer. A Nyugat-Balkánon a legnagyobb kibocsátók közé tartozik Albánia: az EU-tagjelölt és NATO-tag országból 21 900 menedékkérő érkezett tavaly.

Az ügynökség éves jelentése szerint 2018-ban 634 700-an kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban, ami 10 százalékos csökkenés a 44 százalékos visszaesést produkáló megelőző évhez képest, és már megfelel a 2015-ös menekülthullám előtti szintnek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »