A banki átutalási díjak csökkentéséről határozott az Európai Parlament

Míg az eurózónán belül élő fogyasztók az egységes eurófizetési térség (SEPA) előnyeit élvezik, a többi uniós polgár továbbra is magas díjat kénytelen fizetni, ha eurót szeretne utalni egy másik tagállamba. Ezt a gyakorlatot szüntetné most meg az Európai Parlament.

A saját valutát használó európai uniós tagországokban működő pénzintézeteknek azonos díjat kellene majd felszámolniuk az euróban és a hazai fizetőeszközben történő utalások után az Európai Parlament csütörtökön megszavazott határozata értelmében. A strasbourgi plenáris ülésen szinte ellenszavazat nélkül (532 szavazattal, 22 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett) elfogadott indítvány célja az euróövezeten belüli, illetve kívüli banki ügyfelek közötti különbségek, a túlzottan magas költségek megszüntetése, a szabályozás részleteiről azonban még a másik uniós társjogalkotó intézménnyel, a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal is meg kell állapodni..

A képviselők azt szeretnék elérni, hogy az EU-n belüli külföldi euróátutalások utáni banki díjak egy éven belül megegyezzenek a belföldi, hazai pénznemben való utalások költségeivel. Ha a tagállamok szükségesnek látják, akkor kötelezhetnék a pénzintézeteket, hogy ugyanezt a díjat alkalmazzák a hazai euróutalásokra is.

Az új szabályok azt is célozzák, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen a bankok által önkényesen megállapított, magas átváltási díjat fizetniük. Az ügyfelet ezentúl minden tranzakció alkalmával tájékoztatnia kell a banknak arról, hogy mennyi a felszámítandó átváltási díj a helyi pénznemben és a számla pénznemében – ezen elektronikus értesítésekért pedig nem számíthatóak fel külön költségek. Az átváltási díjak követhetőbbé tétele érdekében az eladási helyen végzett tranzakció, és a bankautomatás készpénzfelvétel alkalmával ugyanazon az alapon számítják majd az átváltási díjat.

  • 100 euró utalásának díja néhány tagállamban:
100 euró külföldre utalásakor átlagosan az alábbi díjakat számították fel 2017-ben a különböző eurózónán kívüli, uniós tagállamokban:

Bulgária 19, 98 €
Horvátország 8,23 €
Csehország 8,71 €
Dánia 2,69 €
Magyarország 5,93 €
Lengyelország 1,54 €
Románia 11,19 €
Svédország 0 €
Egyesült Királyság 9,26 €

„Az eurózónán kívül élő 150 millió polgár és az ott működő mintegy hatmillió vállalat eddig sokkal többet fizetett az euróutalásokért. Ennek most vége lesz, és minden európai jelentősen kevesebbet fizet majd, ami összesen évente egymilliárd euró megtakarítást jelent” – közölte Eva Maydell néppárti jelentéstevő.

„A roamingdíjak eltörlése után ez most egy újabb kis forradalom az Európai Unióban” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Európai Parlament

Friss hírek