Az EU felfüggesztheti a Kambodzsával kötött kereskedelmi programját

Az Európai Unió elindította azt a folyamatot, amely a „fegyveren kívül mindent” (Everything But Arms – EBA) elnevezésű kereskedelmi program keretében Kambodzsa számára biztosított, az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés ideiglenes felfüggesztéséhez vezethet – közölte az Európai Bizottság hétfőn. Az EBA-kedvezmények akkor szüntethetők meg, ha a kedvezményezett ország nem tartja tiszteletben az alapvető emberi, illetve a munkavállalói jogokat.

Az EB megállapította, hogy bizonyítékok támasztják alá, miszerint Kambodzsában súlyosan és rendszeresen megsértik ezeket, különösen a politikai részvételhez való jogot, valamint a gyülekezés, a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságát.

Ezen észrevételek csak gyarapítják az unió régóta fennálló aggályainak sorát, amelyek különösen a munkavállalói jogok hiányosságai, valamint a gazdasági célú földkoncessziókra vonatkozó jogviták kapcsán merültek fel – közölték.

A kereskedelmi kedvezmények ideiglenes felfüggesztéséhez vezető folyamat része egy hat hónapos intenzív nyomon követés, valamint együttműködés a kambodzsai hatóságokkal. Ezután további három hónap áll az EU rendelkezésére ahhoz, hogy jelentést készítsen a nyomon követés megállapításai alapján, majd az uniós bizottság tizenkét hónap múlva lezárja az eljárást és végső döntést hoz arról, hogy visszavonja-e a vámkedvezményeket vagy sem. A bizottság ebben a szakaszban fogja meghatározni a visszavonás alkalmazási körét és időtartamát is. Az esetleges visszavonás egy további hat hónapos időszakot követően lépne hatályba.

Az EU tavaly novemberben kezdeményezte, hogy vegyék ki Kambodzsát a programból, amely a világ legkevésbé fejlett országainak biztosít vám- és kvótamentes exportlehetőséget az unió területére. Az EU azért akarja megfosztani Kambodzsát ettől a kedvezménytől, mert kifogásolja, hogy Hun Sen kambodzsai kormányfő pártja tavaly nyáron úgy került ismét hatalomra a parlamenti választásokon, hogy az ellenzéket teljes mértékben ellehetetlenítették.

Az ideiglenes visszavonási eljárás elindítása nem jelenti a vámkedvezmények azonnali megszűnését – ehhez csak végső eszközként lehet folyamodni.

A kambodzsai export mintegy 40 százaléka irányul az Európai Unióba.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »