Tízezrek vonultak utcára vasárnap Madridban

Előrehozott parlamenti választások megrendezését követelte tüntetők tömege a spanyol ellenzéki jobbközép és radikális jobboldali pártok felhívására rendezett nagyszabású felvonuláson vasárnap Madridban.

Az „Egységes Spanyolországért. Választásokat most!”  jelszóval meghirdetett rendezvényre spanyol és európai uniós zászlókkal, „Stop Sánchez” és „Puccsistákat a börtönbe” feliratú transzparensekkel érkezők zsúfolásig megtöltötték a belvárosi Kolumbusz teret és környékét. A hivatalos adatok szerint mintegy 45 ezren vettek részt a megmozduláson, amelyre több száz autóbusszal érkeztek az ország különböző régióiból. Az eseményt kétszáz rendőr biztosította.

A téren felállított színpadon újságírók kiáltványát olvasták fel a szervezők felkérésére. „Azért vagyunk itt, hogy hangosan és világosan kimondjuk: a nemzeti egység nem tárgyalás része.(…) Követeljük a miniszterelnöktől a parlamenti választások azonnali kiírását, hogy minden spanyol maga dönthessen saját jövőjéről” – hangzott el.

A felvonulást szervező Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt és a konzervatív Néppárt (PP) a spanyol kormány Katalónia-politikája ellen is tiltakozott. Felhívásukhoz csatlakozott a VOX radikális és több más kisebb jobboldali  párt is.

A tüntetésen a pártok vezető politikusai mellett ott volt Manuel Valls egykori francia szocialista miniszterelnök, aki a májusi spanyol önkormányzati választáson Barcelona polgármesteri posztjáért indul az Állampolgárok párt támogatásával, valamint Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író is.

A felvonulást azután hirdették meg, hogy a szocialista központi spanyol kormány a héten bejelentette: javaslatot tett a katalán autonóm kormánynak egy kerekasztal-megbeszélésre, amelyen a két kormány és a katalán parlamentben képviselettel rendelkező pártok vennének részt. A testület feladata a Katalónia jövőjére vonatkozó konszenzus elérése lenne.

A javaslat óriási tiltakozást váltott ki az ellenzéki pártok részéről, árulással vádolták Pedro Sánchez kormányfőt, amiért enged a katalán szeparatisták „zsarolásának”. Az elképzelést a Spanyol Szocialista Párt (PSOE) több vezető politikusa is bírálta.

A katalán függetlenségi kormány a javaslatra reagálva felidézte: ők valójában nemzetközi közvetítőt kértek a spanyol kormánnyal folytatott párbeszédhez, nem pártszintű egyeztetéseket, követelésük pedig továbbra is az állam által elismert katalán önrendelkezési referendum megtartása. Válaszul Carmen Calvo spanyol kormányfőhelyettes pénteken közölte: zátonyra futottak a megbeszélések a katalán vezetéssel, amely elutasította az általuk javasolt tárgyalási keretet. Hangsúlyozta, hogy a spanyol kormány sosem fogja támogatni a katalán önrendelkezési népszavazás megtartását. Ennek ellenére mindkét fél arról beszélt, hogy továbbra is készek a tárgyalásokra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A konfliktus mindössze néhány nappal azelőtt robbant ki, hogy Spanyolországban megkezdődik a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkolló függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »