Fehér házasság, a megállíthatatlan trend Iránban

A fehér házasság nem más, mint a nálunk teljesen természetesnek számító gyakorlat, amikor a fiatalok a házasság megkötése előtt vagy akár helyett összeköltöznek, hogy jobban megismerjék egymást. A fehér házasságban élő fiatalok száma annyira megnőtt az utóbbi időben, hogy az ország legfelsőbb vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah elrendelte, hogy az együtt élő párokkal szemben keményen kell fellépni.

„Szégyenletes egy nőre és férfira nézve, ha házasság nélkül együtt élnek”.

A fehér házasság térnyerésének persze anyagi okai is vannak, hiszen az esküvő és az esetleges válás különösen az akadozó iráni gazdaságban igen költséges a fiatalok számára. Maga a házasság nélküli együttélés európai szemmel nézve nem tűnik különösnek, de egy olyan országban, ahol az ellenkező nemmel való kézfogás is illegális, a párok szabadságukat, és akár életüket is kockáztathatják az együttéléssel.

A kormányzati oldal mindezt a nyugati szabadság és modernizáció beszivárgásának tartja. A Bíróság kulturális ügyekért felelős képviselője szerint a fehér házasság helyett a „fekete közösülés” kifejezés lenne a helytállóbb. A vallási vezetők szerint egyenesen aláássa az ország morális értékrendjét. Nemrégiben a kormány betiltott egy női magazint, miután az külön fejezetben számolt be a fehér házasságról – ez a gyakorlat pedig ellentétben áll a síita iszlám vallást szigorúan követő ország törvényeivel.

Számos szerelmes párt hazugságra, titkolózásra kényszerít a fehér házasság és résen kell lenni a kíváncsi szomszédokkal, akik bármikor értesíthetik a lakosság felett őrködő „erkölcsi rendőrséget”. Az iráni fiatalok azonban bátrak és leleményesek, olykor hamis gyűrűket hordanak és memorizálják párjuk családfáját, hogy valósnak tüntessék fel a házasságot, ha a rendőrség megállítja őket.

A gyakorlat elsősorban a városokban egyre népszerűbb, míg a falvakban alig hallottak róla. Az új nemzedék életvitele sokat változott. Csakúgy, mint a világ többi részén, a városban élő középosztály a hagyományos házasság helyett ezt a köteléket részesíti előnyben. Az iráni társadalomban kevesebb alkalma van a fiataloknak egymás megismerésére, szorosabb kapcsolat kialakítására és a fehér házasság teremti meg a lehetőséget, hogy hivatalos keretek nélkül együtt legyenek.

„Úgy döntöttem összeköltözöm a barátommal, mert jobban meg akartam ismerni”- mondta egy iráni lány Teheránban. „Nagyon nehéz megismerni valakit éttermekbe és kávézókba járva”.

A fehér házasság elterjedése a hagyományos házasság és válás szigorú szabályaira vezethető vissza. Az iráni törvények meglehetősen korlátozott lehetőséget biztosítanak a nőknek a válásra, ami valószínűleg elrettenti őket a házasságkötéstől. Ezen túl egy hivatalos házasságban a férfinak joga van a lakóhely megválasztásához, a feleség utazásainak és munkavállalásának ellenőrzéséhez is. Hivatalnokok szerint ez nem a nők elleni diszkrimináció, csupán a saría törvények alkalmazása.

Cikkünk folytatódik, a következő részben a családjogi törvények változását és az ideiglenes házasságot mutatjuk be.

Szerző: Simigh Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »