Megállapodás született az uniós gázirányelv módosításáról

Előzetes megállapodásra jutottak a közösségi gázirányelv tervezett módosításáról pénteki tárgyalásukon az Európai Unió tagállamainak képviselői. A kompromisszumos megoldás bonyolultabbá teszi, de nem lehetetleníti el az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítését.

Diplomáciai források arról számoltak be, hogy a tagállamok uniós nagykövetei „szinte teljesen egyhangúlag” szavazták meg a brüsszeli találkozó előtt tető alá hozott német-francia egyezséget.

Az eredeti javaslat az építés alatt álló, tenger alatti földgázvezetékre is kiterjesztette volna az uniós előírások hatályát, így lehetővé tette volna az Európai Bizottság számára a Balti-tenger fenekén húzódó, Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 szigorúbb ellenőrzését.

Szakértők szerint az elfogadott megoldás értelmében valóban szigorodik az uniós kontroll, de a projekt nem kerül veszélybe.

A Kreml az USA nyomását látja a módosítás mögött

Az EU gázirányelvének megváltoztatása révén az Egyesült Államok az amerikai gáz megvételére próbálja rákényszeríteni az uniós országokat – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Kijelentette, hogy Washington „a tisztességes konkurenciaharc fogalmával összeegyeztethetetlen” álláspontot képvisel az Északi Áramlat-2 fölgázvezeték ügyében azzal, hogy az orosznál 30 százalékkal drágább amerikai gáz megvásárlására akarja kényszeríteni őket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »