Megvan Trump új belügyminiszter-jelöltje

Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy David Bernhardt volt energiaügyi lobbistát jelöli belügyminiszternek. Az előző miniszter, Ryan Zinke január elején távozott a tárca éléről, amelyet azóta Bernhardt vezetett ügyvivői minőségben.

„David fantasztikus munkát végez megérkezése napjától fogva, és nagy várakozással tekintünk jelölésének hivatalos megerősítése elé” – írta Trump Twitter-oldalán.

Bernhardt kinevezését a szenátusnak – a szokásos meghallgatások után – még meg kell szavaznia. A meghallgatásokon elemzők szerint valószínűleg vitát kavar majd Bernhardt álláspontja az Egyesült Államok partmenti vidékein, valamint a sarkvidéki vizeken történő olaj-, és gázkitermelés további bővítéséről.

A The New York Times című amerikai lap kommentárja szerint a miniszterjelöltet hívei és ellenzői egyaránt úgy írják le, mint akinek kulcsfontosságú szerepe volt és van a Donald Trump által szorgalmazott amerikai „energiafölény” megteremtésében. Ennek lényege az, hogy az Egyesült Államok ne szoruljon energiahordozó-importra.

A 49 éves Bernhardt George W. Bush elnök kormányzatában is a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője volt, majd később a legnagyobb amerikai olajvállalatoknál dolgozott, egy ügyvédi iroda társtulajdonosaként pedig olajcégek lobbistájaként, ügyek kijárójaként tevékenykedett.

David Bernhardt elődje, Zinke január 2-án távozott posztjáról, amit az amerikai elnök jelentett be még decemberben, de annak okát nem említette. Az ex-miniszter ellen szövetségi vizsgálat folyik egyebek között hivatali visszaélés gyanúja, politikai tevékenysége, illetve túlzottan magas utazási kiadásai miatt.

Újabb miniszterétől válik meg Donald Trump

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »