Paolo Savona az olasz tőzsdehatóság új vezetője

Paolo Savona eddigi EU-ügyi minisztert nevezték ki az olasz Nemzeti Vállalati és Tőzsde Bizottság (Consob) élére – értesült az olasz sajtó a kormány keddi ülésén hozott döntésről.

A Liga kormánypárt politikusai megerősítették az olasz hírügynökségeknek, hogy a másik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) megállapodtak Paolo Savona kinevezéséről. A hivatalos bejelentés a kormányülést követően várható.

Paolo Savona közgazdász professzor az EU-ügyi minisztériumot vezette az M5S-Liga kormány júniusi megalakulása óta. A tavalyi hosszú kormányalakítás során az M5S és a Liga eredetileg őt akarta pénzügyminiszternek, de ezt a választást Sergio Mattarella államfő megvétózta, Savona ugyanis az Európai Unióval szembeni kritikus nézeteiről ismert. A 82 éves közgazdász dolgozta ki azt az Olaszországban B-tervként ismert csomagot, amely az ország EU-ból való kilépését vetíti előre.

Az 1974-ben alapított Consob az olaszországi vállalati, befektetési és tőzsdetevékenységet ellenőrző hatóság. A kincstár fennhatósága alá tartozik, de az eddigi gyakorlat az volt, hogy pártoktól független szakemberek kerülnek az élére. Az intézmény új elnökének kinevezése szeptember óta váratott magára.

Kormányforrások szerint az EU-ügyi tárca ideiglenesen Giuseppe Conte miniszterelnök illetékességébe kerül át. Új miniszter kinevezése a májusi európai parlamenti választások után várható.

Elemzők szerint Paolo Savona kinevezésével az M5S-Liga mégiscsak keresztülvitte akaratát, jelentős gazdasági-pénzügyi pozícióba helyezve Paolo Savonát.

A balközép, ellenzéki Demokrata Párt (PD) szerint a kormány a kinevezéssel semmibe vette a Consob függetlenségét.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »