Trump: jól haladnak kereskedelmi tárgyalások Kínával

Az „óriási előrehaladást” méltatta az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások után Donald Trump elnök, aki a Fehér Házban fogadta csütörtökön a kínai delegációt és bejelentette, hogy újabb találkozóra készül Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Trump ugyanakkor leszögezte: még több lényeges kérdés vár megtárgyalásra ahhoz, hogy végleg lezárható legyen a két ország közötti vita.

A kínai delegáció vezetője, Liu Ho miniszterelnök-helyettes a Fehér Házban reményét fejezte ki, hogy még március elseje előtt sikerül tető alá hozni a kereskedelmi megállapodást. Bejelentette továbbá, hogy Kína napi ötmillió tonna amerikai szója vásárlására készül.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója, az amerikai küldöttség vezetője nagyon intenzív tárgyalásról beszélt, és a közelebbről nem részletezett strukturális kérdések és ellenőrzési mechanizmusok megtárgyalását emelte ki. A Huawei-ügyről a tárgyalásokon nem esett szó. Mint Lighthizer elmondta: a Huawei pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou letartóztatása nem befolyásolta a tárgyalások hangulatát.

Liu Ho – akit az amerikai elnök a barátjának nevezett – az ovális irodában felolvasta Hszi Csin-ping Donald Trumphoz címzett levelét. Ebben a kínai vezető többek között azt hangsúlyozta, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatok fordulóponthoz érkeztek, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy a két fél továbbra is a kölcsönös tisztelet jegyében folytatja a munkát. Trump nagyszerűnek minősítette Hszi levelét és Lighthizer felé fordulva bejelentette, hogy február elején amerikai tárgyaló küldöttség indul Pekingbe.

Az amerikai elnök közölte, hogy még nem szervezték meg következő találkozóját Hszi Csin-pinggel, de felvetette, hogy ismét a floridai klubjában láthatja vendégül a kínai elnököt. Korábban a Twitteren arról írt, hogy a találkozóra a közeljövőben sor kerül.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »