Az ENSZ megbízottja a szaúdi koronaherceget tartja a Hasogdzsi-gyilkosság fő felelősének

A meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében kinevezett ENSZ-jelentéstevő, Agnes Callamard a szaúdi koronaherceget, Mohammed bin Szalmánt tartja a bűncselekmény fő felelősének – mondta Yasin Aktay, a török kormánypárt elnökének tanácsadója pénteken Ankarában újságíróknak.

Aktay azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy irodájában fogadta Callamard-t. A találkozó mintegy másfél órán át tartott. A tanácsadó közölte továbbá, hogy az ENSZ-megbízott és kéttagú – egy jogászból és egy igazságügyi orvosszakértőből álló – kísérete, akik azért érkeztek hétfőn Törökországba, hogy a hét során vizsgálatot folytassanak a talányos ügyben, meg fogják hallgatni azokat a hangfelvételeket, amelyek a brutális gyilkossággal kapcsolatban a török hatóságok rendelkezésére állnak.

A delegáció törökországi látogatásának első napján megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszterrel és Hakan Fidannal, a török hírszerzés (MIT) vezetőjével.

A küldöttség kedden Isztambulban a tavaly októberben elkövetett gyilkosság helyszínére, a szaúdi főkonzulátus épületéhez ment, de nem engedték be őket. Az ENSZ-jelentéstevő akkor úgy nyilatkozott, hogy későn tudatta szándékáról a szaúdi hatóságokat, akiknek ezért egy kis időt kell adni a kérelem elbírálására. Callamard-ékat ezt követően Irfan Fidan isztambuli főügyész fogadta.

A küldöttség szerdán és csütörtökön újságírókkal, civil szervezetek képviselőivel, illetve Hasogdzsi menyasszonyával, Hatice Cengizzel is találkozott.

Callamard csütörtökön a sajtó munkatársainak azt mondta, hogy csalódottak, amiért nem tudtak hozzájutni minden olyan információhoz, amelyre igényt tartottak, de remélik, hogy még megkapnak közülük néhányat.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága múlt pénteken jelezte, hogy a jelentéstevő saját hatáskörében nyomoz, és nem ENSZ-vizsgálatról van szó. Callamard-t az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa törvényen kívüli, önkényes gyilkosságokkal foglalkozó különleges megbízottá nevezte ki, aki az ügyben érintett államok és egyének felelősségének mértékét, valamint azokat a válaszlépéseket fogja elbírálni, amelyeket az egyes kormányok tettek az incidenst követően, elsősorban emberi jogi szempontból. Vizsgálatának eredményeit, valamint a javaslatait tartalmazó jelentést várhatóan júniusban nyújtja be az emberi jogi tanács elé.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »