Az EU továbbra is készül a megállapodás nélküli Brexitre

Az Európai Bizottság a megállapodás nélküli Brexit esetére intézkedéscsomagot fogadott el az Erasmus+ hallgatók jogállásáról, valamint a társadalombiztosítási rendszerek koordinálásáról szóló szabályokat és az uniós költségvetést érintően – közölte az uniós bizottság szerdán.

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság március 29-én megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, a rendkívüli helyzetre vonatkozó javaslatcsomag biztosítaná egyebek mellett, hogy azok az uniós és brit fiatalok, akik a brit uniós tagság megszűnésének idején Erasmus+ programban vesznek részt, megszakítás nélkül befejezhessék külföldi tartózkodásukat.

Mint elmondták, erre azért van szükség, mert az Erasmus+ program keretében 14 ezer uniós diák és oktató tartózkodik majd az Egyesült Királyságban, és 7 ezer brit vesz részt a programban az EU-ban maradó 27 tagállam valamelyikében. A javaslat révén az érintettek befejezhetik tanulmányaikat, és továbbra is hozzájuthatnak a megfelelő finanszírozáshoz vagy támogatáshoz.

Az intézkedéscsomag emellett rögzítené, hogy a nyugdíjak kiszámításakor továbbra is figyelembe vegyék az Egyesült Királyság kilépése előtti biztosítási, foglalkoztatási vagy tartózkodási időszakokat. Ez azt jelenti, hogy ha az EU-ban maradó 27 tagállam bármelyikének polgára a Brexit előtt 10 évet dolgozott az Egyesült Királyságban, ezt az időszakot figyelembe kell venni, amikor az uniós tagállam illetékes hatóságai az érintett nyugdíjba vonulásakor kiszámítják a nyugdíjjogosultságát.

A csomag biztosítaná továbbá, hogy az EU megállapodás nélküli Brexit esetén a kilépés érvénybelépése előtt aláírt szerződések és meghozott határozatok esetében 2019-ben továbbra is folyósítson kifizetéseket a brit kedvezményezetteknek, feltéve, hogy az Egyesült Királyság eleget tesz a 2019. évi költségvetés keretében vállalt kötelezettségeinek, és elfogadja a szükséges pénzügyi ellenőrzéseket. Ez enyhítené a megállapodás hiánya által okozott jelentős negatív hatást az uniós finanszírozásban részesülő területek széles körében, például a kutatás, az innováció vagy a mezőgazdaság terén.

Mint aláhúzták, a kérdés elkülönül az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megállapodás nélküli Brexit esetén létrejövő pénzügyi elszámolástól, és nem érinti azt.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az Egyesült Királyság a kilépést követően is tartsa tiszteletben az uniós tagság folyamán vállalt valamennyi kötelezettséget – tették hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek