Az ENSZ is vizsgálódik Hasogdzsi ügyében, de nem könnyítik meg a dolgát

Agnes Callamard, az ENSZ kinevezett különleges jelentéstevője kedden nem mehetett be a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ellen tavaly októberben elkövetett gyilkosság helyszínére, az isztambuli szaúdi főkonzulátus épületébe – közölte az NTV török hírtelevízió.

Callamard a közelmúltban kérelmet nyújtott be a szaúdi hatóságoknak, hogy egyhetes törökországi tartózkodása során felkereshesse az isztambuli szaúdi főkonzulátust, de a jelentéstevő egyelőre nem kapott választ Rijádból a megkeresésre.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Callamard és kéttagú – egy jogászból és egy igazságügyi orvosszakértőből álló – kísérete körbejárta a háztömböt, majd újságírókkal azt közölte: későn tudatta szándékáról a szaúdi hatóságokat, akiknek ezért egy kis időt kell adni a kérelem elbírálására. Nyilatkozatában mindazonáltal leszögezte, hogy engedélyt kér az épület belsejének megtekintésére.

Ömer Celik, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője a kormányközeli A Haber hírtelevíziónak adott interjújában botránynak minősítette az esetet, és nemzetközi nyomozást szorgalmazott.

A Callamard vezette küldöttség hétfőn érkezett Törökországba. Látogatásuk első napján megbeszélést folytattak Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszterrel és Hakan Fidannal, a török hírszerzés (MIT) vezetőjével. A delegációt kedden várhatóan Irfan Fidan isztambuli főügyész fogadja.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága múlt pénteken jelezte, hogy Callamard saját hatáskörében nyomoz, és nem ENSZ-vizsgálatról van szó. Callamard-t az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa törvényen kívüli, önkényes gyilkosságokkal foglalkozó különleges jelentéstevővé nevezte ki. Callamard az ügyben érintett államok és egyének felelősségének mértékét, valamint azokat a válaszlépéseket fogja elbírálni, amelyeket az egyes kormányok tettek az incidenst követően, elsősorban emberi jogi szempontból. A vizsgálatának eredményeit és javaslatait tartalmazó jelentést várhatóan júniusban nyújtja majd be az emberi jogi tanács elé.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »