A kínai EU-nagykövet szerint tisztességtelen a Huawei elleni hadjárat

Súlyos következményekkel járhatna a globális gazdasági és tudományos együttműködés szempontjából, ha az ellene indított „rágalomhadjárat” miatt kizárnák a Huawei kínai távközlési óriásvállalatot a beszerzési tenderekből az 5G mobilhálózatok kiépítésének során Európában – figyelmeztetett a távol-keleti ország EU-nagykövete egy hétfői lapinterjúban.

„Nem segít, ha rágalmazást, diszkriminációt, nyomásgyakorlást, kényszerítést vagy spekulációt alkalmazunk másokkal szemben” – mondta Csang Ming a Financial Times című brit lapnak adott interjúban.

Biztonsági megfontolásból nemrég az Egyesült Államok, majd Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G hálózatok fejlesztéséből a Huawei-t, illetve Japán is erre készül. Washington szerint Peking kémkedésre használhatja fel a cég berendezéseit – a vádak arra a kínai jogszabályra hivatkoznak, amely megköveteli a technológiai vállalatok együttműködését a hírszerző szervekkel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A nagykövet határozottan tagadta ezeket a vádakat, és kijelentette, hogy a Huawei kizárása Európa számára is káros lenne, a rendkívül magas szinten összefonódott szállítási és értékláncokat ugyanis nem szabadna mesterségesen és szándékosan szétszakítani, ez szerinte „nagy felelőtlenség” lenne. Kiemelte, hogy országa párbeszédre törekszik, s hangsúlyozta a szabályalapú nemzetközi rend melletti kiállás és a protekcionizmus elleni küzdelem fontosságát.

A közüzemi infrastruktúrát, önvezető járműveket, ipari robotokat, de még gyógyászati berendezéseket is hálózatokra kapcsoló „negyedik ipari forradalmat” bevezető 5G technológia megjelenésével különösen fontossá váltak a biztonsági szempontok a kormányzatok szemében. A korábban a kínai néphadseregben mérnökként szolgáló Zsen Cseng-fej által alapított Huawei legfőbb versenytársa a területen a svéd Ericsson és a finn Nokia.

Forrás: MTI

Friss hírek