Nemsokára hazatérhetnek a Törökországban élő szíriai menekültek

Törökország olyan biztonsági övezeteket tervez kialakítani Szíriában, ahová hazatérhet az a közel négymillió szíriai menekült, aki még mindig Törökországban él – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Isztambulban egy nyilvános felszólalásában.

Erdogan rámutatott: eddig mintegy 300 ezer szíriai tért vissza Törökországból az Eufrátesz folyótól nyugatra fekvő területekre – köztük az Azáz, Dzserablúsz és Báb város alkotta háromszögbe, valamint Afrín körzetbe -, amelyeken Ankara felszámolta az általa terrorszervezeteknek tartott fegyveres csoportokat.

A török államfő bizakodását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a Donald Trump amerikai elnök által január közepén felvetett, az Eufrátesztől keletre létrehozandó szíriai ütközőövezetbe akár milliók is visszatelepülhetnek.

Mivel Erdogan a beszédében először többes számot használva „biztonsági övezetekről” beszélt, részletekbe pedig nem bocsátkozott, megfogalmazásából nem vált egyértelművé, hogy mely térségekre gondolt pontosan. Érthette alattuk a török haderő ellenőrizte két területet és a Washington által kilátásba helyezett ütközőövezetet, de akár további vidékeket is.

A török bevándorlásügyi főigazgatóság legutóbbi, január 17-i adatai szerint Törökországban 3 millió 632 ezer regisztrált szíriai állampolgár tartózkodik.

Erdogan múlt pénteken jelezte: várhatóan néhány hónapon belül létrejön az a nagyjából 30 kilométer széles biztonsági övezet a török-szíriai határ mentén, amelynek elgondolását Trump tűzte újból napirendre. A török elnök már akkor leszögezte: ha az ígéret ellenére, amelynek értelmében az övezet – mely Törökország védelmét szolgálná a Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milíciával szemben – mégsem jönne létre, Ankara maga alakítja azt ki.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter múlt csütörtökön közölte, hogy egyelőre semmit nem tisztáztak kellően az övezettel kapcsolatban, miként az sem egyértelmű, hogy Washington mit ért pontosan ütközőövezet alatt. A miniszter kiemelte: Ankara és Washington még egyeztetéseket folytat arról, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben szakítja meg kapcsolatait az YPG-vel.

Törökország terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti az YPG-t, amely több száz kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a török határ menti területeket az Eufrátesz folyó és az iraki határ között. Ankara úgy tartja, hogy az YPG a Délkelet-Törökországban évtizedek óta fegyveres felkelést folytató, nemzetközileg is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese. Törökország neheztelése ellenére az Egyesült Államok a leghatékonyabb partnerét látja az YPG-ben az Iszlám Állam dzsihadistái elleni harcban, és fegyverekkel látja el a kurd milíciát.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »