Oroszországot ostorozta a NATO-főtitkár

Ez idáig nem látható semmilyen valódi előrelépés Oroszország részéről az európai közepes és rövid hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) kötött egyezménynek való megfelelés irányába, és Oroszország a mostani találkozó során sem mutatott hajlandóságot arra, hogy változtasson pozícióján – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben pénteken, a NATO-Oroszország Tanács zárt ajtók mögött folytatott, nagyköveti szintű megbeszélését követően tartott sajtóértekezletén.

Elmondása alapján a megbeszélésen nem sikerült feloldani a feszültséget, amelyet az okoz, hogy Oroszország figyelmen kívül hagyja az érintett szerződés rendelkezéseit. „A szerződés komoly veszélyben van, mert Oroszország nem mutatott hajlandóságot semmiféle kompromisszumra” – fogalmazott a főtitkár.

Mint aláhúzta, a legfőbb problémát az jelenti, hogy orosz rakéták vannak Európában. A szövetség minden tagja egyetért abban, hogy az orosz rakétarendszer sérti a megállapodást, valamint abban, hogy a szerződés betartása döntő fontosságú az euroatlanti biztonság szempontjából. Ezért ismételten arra szólították fel Oroszországot, hogy térjen vissza a szerződés teljes körű és ellenőrizhető betartásához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Stoltenberg tájékoztatása szerint, az INF-szerződés betartásának megvitatása mellett az Ukrajna körüli helyzetről, valamint a térségben kifejtett orosz katonai tevékenységekkel kapcsolatos kérdésekről is tárgyaltak pénteken Oroszország és a NATO-tagországok nagykövetei. Mint közölte, a NATO továbbra is törvénytelennek tekinti és elítéli a Krím 2014-es bekebelezését.

A szövetség tagjai ismételten egyértelművé tették, hogy támogatják Ukrajna önállóságát és kiállnak területi egysége mellett. Ezen kívül arra szólították fel Oroszországot, hogy engedje szabadon mind a 24 elfogott ukrán haditengerészt, valamint a nemzetközi joggal összhangban állítsa vissza és biztosítsa a hajók szabad áthaladásának lehetőségét a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger felé.

A katonai szövetség továbbra is fontosnak tartja a párbeszéd fenntartását Oroszországgal a nyugtalanságot okozó fejlemények kezelése, a kiszámíthatóság növelése és a kockázatok csökkentése érdekében, illetve hogy pontos tájékoztatást adjon Moszkvának a saját tevékenységéről. A NATO nem akar újabb hidegháborút, semmiféle újabb fegyverkezési versenyt – tette hozzá a főtitkár.

  • További cikkeink a témában:

Közel kétéves szünet után pénteken kilencedik alkalommal ült össze Brüsszelben a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szinten. Ennél magasabb tárgyalási szint az ukrajnai válság kitörése óta nem volt, noha a felek eredetileg abban állapodtak meg, hogy a külügy- és a védelmi miniszterek évente kétszer összeülnek, s elvben az állam- és kormányfők találkozója sem kizárt. A dialógust 2014 júniusában az ukrajnai konfliktus miatt berekesztették, ezt követően diplomaták szintjén 2016 áprilisától újították fel a párbeszédet.

A tanácsot 2002-ben alapították azzal a céllal, hogy Oroszországot bekössék a transzatlanti katonai szövetség munkájába, és bizalmat teremtsenek a két fél között.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »