Az USA hazarendelte diplomatáit Venezuelából

Az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön este hazarendelte Venezuelában akkreditált diplomatáinak nagy részét.

A külügyminisztérium bejelentése szerint azoknak a diplomatáknak kell hazatérniük, akiknek munkája „nem alapvető fontosságú”. Az indoklásban biztonsági okokra hivatkoznak. A közlemény nem tesz említést arról, hogy Nicolás Maduro elnök szerdán megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal, és egyúttal kiutasította az amerikai külképviseletek munkatársait, 72 órát adva nekik a távozásra.

Az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelentetett „biztonsági riadó” szerint a Trump-kormányzat arra inti a Venezuelában élő vagy ott turistáskodó amerikaiakat, hogy „komolyan vegyék fontolóra” távozásukat a dél-amerikai országból. „Az Egyesült Államok kormányzata csupán korlátozott mértékben tud segítséget nyújtani a Venezuelában lévő amerikai állampolgároknak” – olvasható a tárca felhívásában. A minisztériumi közlemény nem tesz említést arról, hogy hány diplomatája marad Venezuelában.

Az amerikai kormányzat szerdán elismerte a venezuelai házelnököt, Juan Guaidót az ország ideiglenes államfőjének, és egyúttal törvénytelennek minősítette Nicolás Maduro kormányát. Az amerikai diplomaták kiutasítására pedig Mike Pompeo külügyminiszter még szerdán azzal reagált, hogy a Maduro-kormánynak már nincs meg a legitimitása e döntéshez.

Ismét forr a hangulat Venezuelában

Venezuela: Putyin és Erdogan kiállt Maduro mellett

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön – konkrét lépések említése nélkül – közölte: Washington azon dolgozik, hogy megfossza a Maduro-kormányt a pénzügyi forrásaitól, mert ezek szerinte az ideiglenes államfőként elismert Guaidó felállítandó átmeneti kormányát illetik majd.

Csütörtökön egyébként rendkívüli tanácskozást tartott a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) állandó tanácsa is. Az amerikai diplomácia vezetője az AÁSZ ez ügyben megosztott tagállamainak képviselőit arra buzdította, hogy ismerjék el ideiglenes elnökként Juan Guaidót. Mike Pompeo 20 millió dolláros humanitárius segítséget is ígért az összeomlott gazdaságú Venezuelának. A 34 tagállamból 16 tett eleget az amerikai kérésnek, a többi egyelőre nem.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »