Bizonytalanságok árnyékában kezdődött meg a Világgazdasági Fórum

A 49. davosi Világgazdasági Fórum tanácskozásain a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy háromezer döntéshozója vesz részt több mint 100 ország képviseletében, köztük több mint hatvan állam- vagy kormányfő. A bizonytalanságokat és a zavaros időket azonban jól jelzi, hogy az iparilag hét legfejlettebb ország vezetői közül csak Angela Merkel német kancellár, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök vesz részt a fórumon. Donald Trump amerikai elnök mellett Emmanuel Macron francia államfő és Theresa May brit kormányfő is a belpolitikai válsághelyzet miatt maradt otthon.

A nemzetközi együttműködés jelenti a megoldást a globális kihívásokra – jelentette ki kedden Klaus Schwab német közgazdász, a davosi Világgazdasági Fórumot szervező, azonos nevű svájci nonprofit alapítvány alapítója és elnöke az idei tanácskozás megnyitóján.

Schwab szerint útkereszteződéshez értünk az emberiség történetében. A péntek estig tartó rendezvénysorozat Globalizáció 4.0 elnevezésű idei mottójáról szólva kifejtette: olyan számos ponton összekapcsolódó világra van szükség, amely középpontba helyezi az embert ahelyett, hogy az új technológiák rabszolgájává tenné.

Elsőként Jair Bolsonaro brazil államfő szólalt fel a politika, a civil társadalom és az üzleti élet döntéshozói előtt, azt hangoztatva, hogy kormánya arra törekszik: Brazília kerüljön be a befektetők számára legvonzóbb 50 ország közé. A január 1-jén beiktatott új elnök elmondta: azon fog dolgozni, hogy megnyissa a viszonylag zárt brazil gazdaságot, csökkentse és egyszerűsítse az adókat, privatizálja az állami vállalatokat és felszámolja a korrupciót.

Bolsonarónak elnökként a davosi fórum az első nemzetközi megjelenése, és az első felszólaló jogát Donald Trump amerikai elnöktől vette át, aki a részleges kormányzati leállás miatt nem utazott el a tanácskozásra.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter videoüzenet útján jelentkezett be a fórumon. Hozzászólásában a Kínával tartandó kereskedelmi tárgyalások kapcsán arról beszélt, hogy optimista a megbeszélések kimenetelét illetően, és Washington szerint a két ország közötti szuperhatalmi konfliktus elkerülhető.

Pompeo arra is kitért, hogy február végére újabb jó jelzések várhatók Észak-Koreával kapcsolatban. Hozzátette, hogy a magánszektornak bizonyosan fontos szerepe lesz majd a végső megállapodás kialakításában Phenjannal, mivel Észak-Korea ki van éhezve a külföldi befektetésekre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »