Trump mexikói határfala könnyen visszaüthet az elnökre

A Donald Trump és a demokraták közti patthelyzet a mexikói határfal finanszírozása kapcsán politikailag káros az elnök számára, a legtöbb amerikai ugyanis őt hibáztatja az eddigi leghosszabb kormányzati leállásért. Ráadásul most abban a kényszerhelyzetben találja magát, hogy anélkül kellene megoldania a problémát, hogy feladná választási kampányának egyik kulcsfontosságú ígéretét.

A probléma Trump számára az, hogy bár a határfallal kapcsolatos kitartása imponálóan hathat támogatói szemében, megépítése valójában éppen hogy politikai öngyilkossággal érne fel.

A falhoz való makacs ragaszkodása felhergeli a bevándorlóellenes szavazóbázist, akik úgy vélik, hogy az amerikai-mexikói határ porózus, ami lehetővé teszi, hogy a dokumentumokkal nem rendelkező munkások milliói, csakúgy, mint a bűnözők, a kábítószer-kereskedők és a terroristák féktelenül áradjanak az Egyesült Államokba. A fal követelésével Trump azt az üzenetet közvetíti a választók felé, hogy megérti aggodalmukat, és mint egy kapitány, hajlandó Washington hajóját valami jobb felé kormányozni.

Ugyanakkor, ha valaha is megkezdenék a határfal felépítését, ez elbizonytalaníthatja az ingadozó szavazókat, akikre Trumpnak igen nagy szüksége lenne a 2020-as elnökválasztáson. A fal pedig több okból is inkább probléma, mint megoldás.

Először is, a bevándorlási szakértők többsége egyetért abban, hogy a fal nem oldaná meg a Trump által idézett gondokat:

  • a dokumentumokkal nem rendelkező munkavállalók száma az elmúlt években fokozatosan csökkent;
  • a legtöbb kábítószert a meglévő ellenőrzési pontokon keresztül hozzák be az Egyesült Államokba;
  • a szeptember 11-i támadások óta nagyon kevés terrorista érkezett illegálisan az USA-ba;
  • valamint az elnök állításaival ellentétben az illegális határátlépők többsége nem bűnöző.

Másodszor, a fal megépítése rendkívül drága lesz. Trump 5,6 milliárd dollárt kért a törvényhozóktól az építkezés megkezdésére, de ha a falat valaha is befejezik, a végső ár ennél valószínűleg sokkal magasabb lenne: egyes szakértők szerint az összeg akár 21 milliárd dollárra is rúghat. Ilyen szintű kormányzati kiadást bölcsebb lenne valamilyen valós problémára fordítani – akár az éghajlatváltozásra, az ópiumválságra vagy az egészségügyre. Ezek bármelyike még politikai szempontból is sokkal okosabb erőforrás-felhasználás lenne az adminisztráció részéről, mint egy olyan fal, amely végül valószínűleg Trump ingerlékenységének jelképe lesz.

A harmadik ok az, hogy a falat valószínűleg soha nem fejezik be. Ha Trumpot nem választják meg újból, akkor bármely demokrata elnök első intézkedése az építkezés leállítása lesz. Még ha Trumpot újra is választják – ami hónapról hónapra egyre kevésbé valószínű –, a demokratáknak a jövőben is lesz lehetőségük a finanszírozás csökkentésére, mivel a fal állami támogatása soha nem volt erős. Ez azt eredményezi, hogy az Egyesült Államok és Mexikó határán, valahol Arizonában vagy Texasban lesz néhány mérföldnyi befejezetlen, rozsdás fal, és ez lesz Trump elnökségének tartós, fizikai emléke.

A negyedik probléma az, hogy ki fogja felépíteni a falat. Erre különféle védelmi vállalkozók fognak pályázni. A szokatlan, de rendkívül jól jövedelmező projektben érdekelt cégeknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az ajánlatukban szereplő költségek alacsonyak legyenek. Akárki kapja is meg a projektet, a költségek minimalizálása érdekében azzal a kihívással lesz kénytelen szembesülni, hogy nem kizárólag szakképzett munkavállalókat tud felvenni, hanem alacsonyabb fizetésű és kevésbé képzett munkásokat is alkalmaznia kell. Bárki, aki az elmúlt évtizedekben tanulmányozta az Egyesült Államokban folyó építkezéseket, tudja, hogy az amerikai építőipar nagymértékben támaszkodik a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlókra – akik közül sokan Mexikóból jöttek. A kísértés, hogy erre a munkaerő-forrásra támaszkodjon, nagyon erős lesz az építkezést vezető vállalat számára, főként hogy a határ mentén folynak majd a munkálatok. Ha ez megtörténik, ez éppen ellentétes lesz azzal, amit Trump el akart érni a határfallal – ez pedig igencsak megtépázhatja az elnök népszerűségét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A demokraták mindeddig ellenálltak az elnök követeléseinek, azonban értékes stratégiai győzelmet szerezhetnek, ha sikerül nagylelkű politikai engedményeket kiharcolniuk egy kompromisszumért cserébe. Trump újabb javaslata után – azaz hogy az „Álmodozók” és más bevándorlók ideiglenes védelme ellenében beszüntessék a részleges kormányzati leállást – a demokraták ragaszkodtak ahhoz, hogy csak a határbiztonságról tárgyaljanak, miután újra beindul a kormányzati munka.

Ez a javaslat jó ugródeszka lehetne ahhoz, hogy valódi állampolgárságot harcoljanak ki a DACA-programban résztvevő fiatalok számára – és egy olyan falért cserébe, amely valószínűleg meg sem épül, továbbá végső soron Trump számára is csak kínos károkat okoz, ez nem lenne rossz üzlet.

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »