A dél-koreai farmereknek kapóra jön a globális felmelegedés

Az éghajlatváltozás hamarosan banán-, maracuja- és mangótermesztő-mennyországgá változtathatja a dél-koreai földeket.

Banánt már eddig is sikeresen termeltek az ország déli részén fekvő, szubtrópusi éghajlatú Csedzsu-szigeten, azonban a Kyunghyang Shinmun dél-koreai napilap nemrég arról számolt be, hogy a gazdák máshol is sikerekről számoltak be e téren.

Az ország délkeleti részén, Heunghae városban és környékén tevékenykedő mezőgazdasági termelők azt mondják, hogy tavaly „zökkenőmentesen ültettek”, és hogy március közepén várható a gyümölcs betakarítása. A délnyugati Taean megyei társaik pedig abban reménykednek, hogy már februárban szüretelhetik a banánt.

Mindkét régió szakértői egyetértenek abban, hogy a közös tényező a globális felmelegedés. Bár évek óta kísérleteznek üvegházakban banán és egyéb gyümölcsök termesztésével, múlt ősz óta határozott változásokat észleltek. Novemberben ugyanis banánvirágok „jelentek meg” Heunghae-szerte, amiben Pohang körzet hatóságai a regionális gazdaság újjáéledésének lehetőségét látják.

A Pohangi Mezőgazdasági Technológiai Központ ugyanis úgy véli, hogy a banántermesztés jelentősen megnövelheti az itteni gazdálkodók jövedelmét, lévén a gyümölcs értékesítéséből befolyó összeg messze meghaladja azt, amit a rizs termelésével lehet keresni.

A farmerek mindamellett, hogy bőséges termésre számítanak, nagy reményeket támasztanak a termények minőségével kapcsolatban is, mondván az idei gyümölcsök jelentősen magasabb cukortartalommal rendelkeznek, mint az importált banánok. „Fánként körülbelül 50 kg gyümölcsöt várunk, szemben a szokásos 30-35 kg-os átlaggal” – nyilatkozott egy mezőgazdasági termelő a Kyunghyang Shinmunnak, a „taeani bőséges napsütésnek” tulajdonítva a „szerencsét”.

Dél-Korea más régiói is úgy látják, hogy szükség van az éghajlatváltozás elfogadására, mivel a Vidékfejlesztési Minisztérium arra számít, hogy az ország szubtrópusi besorolású területeinek aránya drasztikusan növekedni fog az elkövetkezendő évtizedekben: a 2020-ban várható 10,1 százalékról 2060-ra 26,6 százalékra emelkedik, 2080-ra pedig ez az arány várhatóan 62,3 százalékra rúg majd.

A délnyugati Haenam megye mezőgazdasági fejlesztési ügynöksége éppen ezért már két éve kísérletezik a banán-, mangó-, sőt kávétermesztéssel – hiszen „miért ne lehetne előnyt kovácsolni egy alapvetően rossz dologból?”

Dél-Korea szubtrópusi kilátásai – legyenek bármennyire előnyösek is a gazdálkodók számára – nem győztek meg mindenkit. Mint azt egy népszerű blogger, T.K meg is jegyezte egy bejegyzésében: nem tudja eldönteni, hogy az új fejlemény „fantasztikus vagy rémisztő”.

Forrás: BBC

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »