Új foglalkoztatási rekord született Nagy-Britanniában

Rekordot ért el a foglalkoztatottak száma Nagy-Britanniában: a munkanélküliségi ráta 44 éves mélypontra esett, a bérek pedig 2008 óta a legnagyobb mértékben nőttek a szeptember-novemberi három hónapban a brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) keddi jelentése szerint.

A szeptember-novemberi három hónapban 141 ezerrel 32,54 millióra, a valaha regisztrált legmagasabbra emelkedett a foglalkoztatottak száma Nagy-Britanniában. A piac 85 ezres növekedést várt. A munkában álló férfiak száma 118 ezerrel 17,28 millióra, a nőké 23 ezerrel 15,26 millióra nőtt. Az aktivitási arány a férfiaknál és a nőknél is 0,2 százalékkal emelkedett: 80,3 és 71,2 százalékra.

A munkanélküliségi ráta 4,0 százalékra, a hetvenes évek óta a legalacsonyabbra csökkent a szeptember-novemberi három hónapban. A piac az előzővel megegyező 4,1 százalékot várt. A munkanélküliek száma 8 ezerrel emelkedett, ezt azonban lényegesen meghaladta az alkalmazottak számának a növekedése ebben az időszakban.

A Nagy-Britanniában foglalkoztatottak teljes javadalmazása, beleértve a munkabért és a jutalmakat is éves bázison 3,4 százalékkal, 2008 júliusa óta a legnagyobb mértékben, heti 527 font-sterlingre emelkedett az említett három hónapban. A piac 3,3 százalékos, az előző három hónapban elérttel megegyező növekedést várt.

A pénzügyi szolgáltató ágazatban a bérnövekedés 3,4 százalék volt az előző három havi 2,8 százalék után. A magánszektorban 3,5 százalékkal nőtt a javadalmazás, az előző három hónappal megegyező mértékben.

A jutalmakat leszámítva a javadalmazás 3,3 százalékkal, heti 494 font-sterlingre emelkedett, a várakozásoknak megfelelően az előző periódussal megegyező mértékben. Reálértéken a javadalmazás jutalmakkal együtt 1,2 százalékkal, jutalmak nélkül 1,1 százalékkal emelkedett a szóban forgó időszakban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »