Kamala Harris is bejelentkezett amerikai elnökjelöltnek

Kamala Harris kaliforniai szenátor az ABC televízió műsorában hétfőn bejelentette, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért 2020-ban.

„Egyedülálló vezetői tapasztalattal rendelkezem helyi önkormányzatban, egy állam kormányzatában és szövetségi kormányzatban” – fogalmazott a televíziós interjúban az 54 esztendős Harris, aki jamaicai és indiai bevándorlók gyereke, és korábban ügyészként dolgozott Kaliforniában.

Az interjúval szinte egy időben a közösségi médiában közzétett rövid videóban fejtette ki céljait. „Igazság, egyenlőség, szabadság, demokrácia. Ezek nem csupán szavak, hanem értékek, amelyeket amerikaiként mindannyian nagy becsben tartunk” – fogalmazott. A tévéinterjúban pedig leszögezte: „Mi akkor vagyunk a legjobbak, amikor ezekért az elveinkét küzdünk. Nem vagyunk tökéletesek, de nagyszerű ország vagyunk, amikor azokról az elvekről vitázunk, amelyekre országunk épül”. Hozzáfűzte még, hogy mivel szereti a hazáját, ezért most különösen nagy felelősséget érez, hogy harcoljon az amerikai értékrendért.

Az elnökjelölt-aspiráns a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump bevándorlás-politikájának heves bírálójaként ismert, neve pedig Brett Kavanaugh főbírójelölt szenátusi meghallgatásán vált szélesebb körben is ismertté.

Harris kifejtette, hogy programjában a megélhetési költségek csökkentése, a bevándorlási és a büntető igazságszolgáltatási politika megváltoztatása, valamint a mindenkire kiterjesztendő egészségbiztosítás megteremtése szerepel.

A bejelentés időpontját amerikai kommentátorok jelképesnek tartják, ugyanis az a Martin Luther King fekete polgárjogi harcosra emlékező nemzeti ünnepen történt. Valamint ez az a nap, amikor 47 évvel ezelőtt a Demokrata Párt első női politikusa, a New York-i Shirley Chisholm is bejelentette indulását pártja elnökjelöltségéért.

A massachusettsi Elizabeth Warren szenátor és a New York-i szenátor, Kirsten Gillibrand után Kamala Harris a harmadik nő a Demokrata Pártban, aki hivatalosan is bejelentette, hogy ringbe száll pártja elnökjelöltségéért.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »