Gyümölcsözőnek bizonyult Putyin szerbiai látogatása

Szerbia még az idén hét helikoptert kap Oroszországtól, ezzel is megerősítve haderejét. A katonai támogatás mellett pedig a balkáni ország számára létfontosságú gázmegállapodások is születtek Vlagyimir Putyin orosz elnök belgrádi látogatása során – összegezte a találkozó eredményeit Aleksandar Vucic szerb államfő pénteken.

Négy Mi-35-ös és három Mi-17-es gép érkezik Oroszországból még az idén, 2020 második felére pedig még tovább erősödhet Szerbia védelmi ereje – mutatott rá Aleksandar Vucic, aki további részleteket nem közölt a védelmi megállapodásról, csak annyit, hogy ezen a téren a jövőben is jó kapcsolat lesz a két ország között.

Az energetikai együttműködés létfontosságú Szerbia számára, mert csak úgy biztosítható az ország energiabiztonsága, ha Oroszország támogatást nyújt. A két fél megállapodott abban, hogy Moszkva 3 milliárdról 3,5 milliárd köbméterre emeli a Szerbiának szállított gáz mennyiségét, valamint orosz támogatással bővítik az udvarnoki (Banatski dvor) gáztározót.

Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kijelentette: az év végéig kiépül a Szerbiát Bulgáriával összekötő interkonnektor, valamint a bolgár-szerb határtól a szerb-magyar határig vezető, több mint 400 kilométeres szerbiai gázvezeték, így ha úgy döntenek, hogy a Török Áramlat gázvezeték Szerbián is keresztülhalad majd, akkor a nyugat-balkáni ország azonnal rá tud kapcsolódni a Bulgáriában épülő vezetékre.

Emellett kiépítenek egy 750 millió köbméter gáz befogadására alkalmas tározót is, hogy fennakadás esetén a szerbiai lakosság ne érezze meg a hiányt. A szerb elnök rámutatott, hogy a szerbiai gázfogyasztás 1,5 milliárdról 2,15 milliárd köbméterre nőtt az utóbbi néhány évben, és 2020-ra várhatóan már eléri a 3 milliárd köbmétert is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szerbia és Oroszország csütörtökön 21 megállapodást írt alá, amelyek főként a gazdasági együttműködésre vonatkoznak – köztük egy, a nukleáris energia békés célú közös projektjeinek gyakorlati megvalósításához jogalapot teremtő megállapodás-csomagot.

A dokumentumot orosz részről Alekszej Lihacsov, a Roszatom  vezérigazgatója, Szerbia részéről pedig Nenad Popovic, az innovációs és technológiai fejlesztésekkel megbízott miniszter látta el kézjegyével – áll a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közleményében.

A Roszatom vezetője egyebek között közölte: „a kormányközi megállapodás számos együttműködési területet határoz meg az országok között. Ezekhez tartozik Szerbia atomenergetikai infrastruktúrájának kiépítése és fejlesztése, a kutatóreaktorok építése és modernizációja, a nukleáris gyógyászat fejlesztése, az alap- és alkalmazott kutatások az atomenergetikai felhasználás terén, az innovációs fejlesztések, az új technológiák és modern digitális technológiák az atomenergia-felhasználás terén, a nukleáris ipar és egyéb területek szakembereinek képzése és átképzése”.

Az orosz vállalatvezető szerint „a nukleáris tudomány, technológia és innováció központjának megépítését célzó projekt nemcsak az Oroszország és Szerbia közötti kétoldalú együttműködésnek ad erőteljes lendületet számos innovatív területen, köztük az orvostudományban, az iparban és a mezőgazdaságban, hanem az egész közép-európai régió szintjén történő együttműködés alapjául fog szolgálni. Az összes projekt esetében szigorúan betartják a legmagasabb szintű nukleáris és sugárbiztonsági követelményeket, figyelembe véve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség központi szerepét az ilyen az előírások és szabványok kidolgozásában.”

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »