Újabb cseh oligarcha jelentkezett be politikusnak

Politikai mozgalmat alapított Jaromír Soukup cseh multimilliárdos vállalkozó és médiatulajdonos. Andrej Babis kormányfő, az ANO mozgalom elnöke után ő a második cseh oligarcha, aki nyíltan megjelent a belpolitikai porondon.

A multimilliárdos a tulajdonában lévő Barrandov TV-ben szerdán este jelentette be, hogy List Jaromíra Soukupa (Jaromír Soukup Listája) néven politikai mozgalmat hozott létre, amelynek célja megvédeni a cseh nemzeti érdekeket a korrupt politikusoktól és oligarcháktól.

A 49 éves Soukup a Médea Group reklámügynökség és az Empresa Media médiacsoport tulajdonosa, vagyonát 5-5,5 milliárd koronára (63-69,3 milliárd forint) becsülik. A Barrandov TV-n kívül Soukup tulajdonában van a Tyden című vezető cseh társadalompolitikai hetilap, valamint több más kiadvány is.

A médiamágnás tíz éve anyagilag a Zöldek Pártját támogatta, amelynek színeiben 2009-ben sikertelenül indult az európai parlamenti (EP-) választáson.

A Barrandov TV nézettsége a hivatalos mérések szerint hét százalék körül mozog, ami aránylag jelentősnek mondható. Soukup politikai magazinok műsorvezetőjeként gyakorlatilag naponta megjelenik a televízió képernyőjén. Legismertebb műsora a már néhány éve rendszeresen sugárzott csütörtök esti interjú Milos Zeman államfővel.

„Szeretnék aktívan bekapcsolódni az eseményekbe, félrebeszélések és üres szólamok nélkül. Próbára teszem személyiségemet és a nevemet” – indokolta döntését az újdonsült politikus.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »