Folytatódik a román lej mélyrepülése

Négy nap alatt immár másodszor került történelmi mélypontra a lej az euróval szemben, egy euró árfolyamát 4,6822 lejben állapította meg a román jegybank kedden.

A román fizetőeszköz 0,11 százalékkal gyengült az előző napi árfolyamhoz képest. A múlt héten pedig kétszer is történelmi mélypontra került az euróval szemben, először szerdán, majd legutóbb pénteken, amikor egy euró értéke 4,6782 lej volt.

A román valuta az idei év első napjaiban többször gyengült. A lej esését elemzők a romániai pénzpiacon tapasztalt feszültségekkel magyarázzák, miután a kormány tavaly év végén úgynevezett kapzsisági adót vetett ki a bankokra. Ezt az adót azon pénzintézeteknek kell fizetniük, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak. Az illeték a bank eszközeinek 0,1 százalékától indul és a ROBOR jelenlegi, 3 százalékot meghaladó szintjénél eléri a 0,3 százalékot.

Az intézkedést egyelőre nem alkalmazzák, mivel még nem készültek el az alkalmazási normák, de a tőzsdén több bank részvénye máris mintegy 10 százalékkal csökkent. Az intézkedést Mugur Isarescu jegybankelnök élesen bírálta.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »