Oroszország egységes hulladékfeldolgozást hoz létre

Országos környezetvédelmi üzemeltető (hulladékfeldolgozó vállalat) megalapításáról írt alá rendeletet Vlagyimir Putyin elnök hétfőn Moszkvában.

A moszkvai központtal létrehozandó vállalat, amelynek megalapítása a természeti források és környezetvédelem minisztériumának feladata lesz, a települések környezetkímélő szilárdhulladék-feldolgozásra irányuló állami programokért, valamint azért lesz felelős, hogy magántőkét vonzzon a szektorba. A hatásköréhez tartozik még egyebek között, hogy részt vegyen  a szakterület jogi szabályozásának kialakításában, felügyelje a szemétlerakó helyeket és szakirányú nemzetközi megállapodásokat kössön.

Az Oroszországi Környezetvédelmi Üzemeltetőnek a jövő év elejéig létre kell hozni a települési szilárd hulladék országos és regionális rendszerét. A felügyelőbizottság tagja lesz mások mellett Anton Sziluanov miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Kobilkin környezetvédelmi, Vlagyimir Jakusev lakásügyi, valamint Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter.

Az idei év elejétől Oroszország 85 régiójából 69-ben sikerült áttérni a települési szilárd hulladék feldolgozásának új rendszerére, amelyben regionális üzemeltető veszi át a szemét elszállításának és feldolgozásának feladatát. Moszkva, Szentpétervár és Szevasztopol 2022-ig haladékot kapott a reform bevezetésére.

Kobilkin elmondta, hogy a tervek szerint évente 40 hulladékszelektáló üzem épül majd meg, amelyekre a költségvetésből évi 50-60 milliárd rubelt áldoznak. A miniszter szerint minden állami rubel mellé 2-3 rubelnyi magánbefektetés várható. Közölte, hogy Arhangelszk megyében jelenleg egy olyan új szeméttárolót építenek ki, amelybe évente 500 ezer tonna hulladékot szállítanak majd a fővárosból. A környezetvédelmi tárca vezetője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben Svédországba és más európai országokba vigyék ki az orosz szemetet.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »