A sikertelen gaboni puccs rávilágít az öregedő afrikai vezetők erejére

A puccskísérletek egyre ritkábbak az afrikai kontinensen, miközben az itteni elnökök átlagéletkora ezzel párhuzamosan növekszik.

Mindössze néhány óra alatt vége volt. Január 7-én hajnalban néhány katona megszállta az állami rádió és tévé székházát a közép-afrikai, olajban gazdag Gabonban, és puccsot kiáltott ki. Egyenes adásban közvetített közleményükben hangsúlyozták, hogy szerintük az 59 éves Ali Bongo elnök nem képes ellátni hivatali feladatait, hiszen jelenleg is Marokkóban ápolják, miután nemrégiben agyvérzést szenvedett, ezért követelik a leváltását.

Sajtóbeszámolók alapján a katonák felhívására mindössze háromszáz helyi érkezett az épülethez, s a lázadócsoportot a kormány katonái könnygázzal szinte azonnal szétoszlatták. Egyes hírügynökségek arról is tudósítottak, hogy lövések dördültek el a székháznál, és hogy valamennyi, hatalomátvételt követelő katonát őrizetbe vettek. Mindez hétfő délig tartott, utána visszaállt a rend.

Gabon drámája a korábbi, viharos időket idézi. Azonban az ilyen jellegű megmozdulások egyre ritkábbak (és egyre rövidebb életűek) Afrikában, ami felfogható annak jeleként is, hogy az alapvető demokratikus normák ma elterjedtebbek, mint régen. Ugyanakkor az elnöki hatalom feletti ellenőrzés továbbra sincs kellőképpen biztosítva, így sok afrikai vezető sokkal hosszabb ideig tud hivatalban maradni, mint ameddig erre egy „versenyképesebb” államigazgatásban lehetősége lenne.

2010 óta öt afrikai elnök hunyt el, míg hivatali idejét töltötte – mindnyájuk természetes halállal. A jelenlegi vezetők közül heten már több, mint két évtizede vannak hatalmon. Ali Bongo – akinek korábbi foglalkozásai között egyaránt szerepel a védelmi miniszteri poszt betöltése, valamint a funk zenész is –, „mindössze” tíz éve Gabon elnöke, családja viszont 1967 óta vezeti az országot. Ő is örökölte a tisztséget, mikor apja meghalt.

Bongo ráadásul nem az egyetlen afrikai vezető, aki betegágyból uralkodik. Muhammadu Buhari, Nigéria 76 éves elnöke 2017 nagy részét külföldön töltötte, ahol is egy titkolt, feltehetőn súlyos betegségből lábadozott. Sokan már azt rebesgették, hogy Buhari elhunyt, és jelenleg egy dublőr vezeti az országot, múlt hónapban azonban ezt megcáfolták. A csavar ott jön, hogy Nigériában februárban tartanak elnökválasztást, amelyen Buhari is minden bizonnyal indul.

Emellett az algériaiak is sokat spekulálnak, hogy vajon 81 éves elnöküknek, Abd el-Azíz Buteflíkának hogy szolgál az egészsége. Annak ellenére, hogy ritkán mutatkozik nyilvánosan, valószínűleg ő is elindul ötödik megbízatásért az idén esedékes elnökválasztáson.

A múltban könnyűszerrel hajtottak végre sikeres puccsokat az ilyen törékeny vezetőkkel szemben. Azonban az erre vonatkozó legutóbbi példa – a 2017-es zimbabwei kísérlet, amely során a hadseregnek sikerült megdöntenie a 93 éves Robert Mugabe uralmát, és elérte, hogy az elnök lemondjon – ma már kivételes esetnek számít.

1980 és 2000 között 38 sikeres puccs történt Afrikában, azóta azonban mindössze 15 volt. Ez részben annak köszönhető, hogy az elnökök jobban taktikáznak annak érdekében, hogy puccs-biztossá tegyék a rezsimeket. Sokan rokonokat helyeznek a kulcsfontosságú pozíciókba, gyenge hadsereget működtetnek, valamint kijátsszák egymás ellen a hatalmukra potenciális veszélyt jelentő csoportokat.

Emellett a demokrácia elterjedése Afrikában szintén segített elhárítani a puccsokat. Az Afrikai Unió (AU) „zéró toleranciát” alkalmaz az ilyen kezdeményezésekkel szemben, bár néha hajlandó szemet hunyni felettük, amennyiben valamennyire elfogadható indokkal történnek. Az AU a zimbabwei politikai válság rendezésében is demokratikus, az emberi jogok betartásán alapuló megoldást sürgetett, azonban ennél tovább nem avatkozott be, hiszen a puccs teljes mértékben jogos volt.

Más esetekben azonban az AU politikája kétségtelenül segített megelőzni néhány puccsot. Burkina Fasóban például fontos szerepet játszott abban, hogy arra kényszerítsék a katonákat, hogy ruházzák át a hatalmat a polgárokra, miután 2015-ben eltávolították az elnököt.

A puccsok számának csökkenése jó dolog, azonban a politikai verseny még mindig jelentősen korlátozott. Bár a legtöbb afrikai országban meg van szabva az elnöki ciklus ideje, 2000 óta tíz vezető változtatta meg országa alkotmányát annak érdekében, hogy hatalmon maradhasson.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Economist

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »