A németek és a csehek is készülnek a rendezetlen Brexitre

A Németországban élő brit állampolgároknak nem kell távozniuk az országból, ha hazájuk uniós tagságának megszüntetése rendezetlen módon, az Európai Unióval kötött megállapodás keretein kívül megy végbe – hangsúlyozta a német belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

Sören Schmidt a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a több mint 100 ezer brit állampolgárságú németországi lakost nem fenyegeti jogbizonytalanság, ha nem sikerül a rendezett, megállapodáson alapuló Brexit.

A kormány tervei szerint rendezetlen Brexit esetén az idén március 29-én esedékes kilépés után egy három hónapig tartó átmeneti időszakban semmilyen változás nem történne jogállásukban, ugyanolyan helyzetben lennének, mintha továbbra is EU-s állampolgárok lennének. A három hónap elteltével viszont úgynevezett harmadik országbeli, EU-n kívüli állampolgárnak számítanának, így külön eljárással tartózkodási jogot kellene szerezniük. „Ez a rendezett Brexit esetében is bekövetkezne, de az átmeneti időszak jóval hosszabb lenne, egészen 2020. december 31-ig tartana” – fejtette ki a szóvivő.

Ismertetése szerint Németországban az idegenrendészeti hivatalok is készülnek a Brexitre, igyekeznek minél gördülékenyebbé tenni a váltást: több hivatal önkéntes alapú regisztrációs rendszer bevezetésén dolgozik, hogy könnyebben elérhessék az adott területen élő briteket és tájékoztathassák őket a tennivalókról.

Steffen Seibert, a kormány és Angela Merkel kancellár szóvivője hozzátette: a berlini vezetés továbbra is bízik abban, hogy sikerül a Brexit feltételrendszeréről tavaly kötött megállapodás keretében végrehajtani a folyamatot, mert a rendezetlen, „kemény” Brexit ellentétes Németország, az EU és a közösségből távozó Egyesült Királyság érdekével.

Csehország törvényt fogadott el a rendezetlen Brexit esetére

Amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, Csehország a brit állampolgárokat meghatározott területeken 2020 végéig úgy fogja kezelni, mintha a szigetország továbbra is az EU tagja lenne. Ezt az a törvényjavaslat biztosítja, amelyet hétfőn fogadott el a cseh kormány. Jan Hamácek kormányfő-helyettes és belügyminiszter szerint a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvényjavaslatot a képviselőház még az első olvasatban minél hamarabb elfogadja.

Hamácek hétfőn este Prágában a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón kijelentette: „a törvényjavaslat elfogadása nélkül a Csehorszégban élő briteket a kiválás után úgy kellene kezelni, mint az unión kívüli idegeneket, ami problémás lenne. Az új előírások szerint Prága olyan jogokat biztosít 2020 végéig az országban élő britek számára, mint amilyeneket a szigetország a területén élő cseheknek biztosít” – magyarázta a törvényjavaslatot a miniszter.

Csehországban jelenleg a belügyminisztérium kimutatása szerint mintegy 8000 brit állampolgár él, közülük mintegy ötezret érintene hátrányosan a megállapodás nélküli Brexit.  A Nagy-Britanniában élő és dolgozó cseh állampolgárok száma 40 ezer körül mozog.

„Ha nem fogadtuk volna el ezt a törvényt, veszélyeztettük volna a Nagy-Britanniában élő cseheket. Ezt semmiképpen sem akarjuk” – jegyezte meg Hamácek. Hangsúlyozta, hogy a cseh szabályozást a kölcsönösség elve alapján gyorsított eljárásban dolgozták ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »