Tovább folyik a vita az INF-szerződésről

Oroszországnak van még egy „utolsó esélye” az atomrakétákról szóló orosz-amerikai fegyverzetcsökkentési szerződés (INF) megőrzésére – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy pénteki német interjúban.

Stoltenberg a szárazföldi állomásoztatású, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló szerződés körüli vitáról a dpa hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem telepített újonnan ilyen fegyvereket Európába, Oroszország viszont igen.

Ezek a NATO-besorolás szerint SSC-8 jelzésű, az orosz besorolás szerint pedig Novator 9M729 jelzésű fegyverek könnyen mozgathatóak, felszerelhetőek atomtöltettel és csapást lehet mérni velük európai városokra.

Az európai NATO-tagok pedig ugyan nem részesei a szerződésnek, de „végül is Európáról van szó, mert ezek a rakéták csak Európát érnék el, és így növelik egy Európára korlátozódó atomháború kockázatát”. Ezért „továbbra is multilaterális keretben” – több oldal bevonásával – kell kezelni az ügyet – hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Mint mondta, nem kíván találgatásokba kezdeni arról, hogy mi lenne a válasz, ha Oroszország nem ragadná meg az esélyt az INF-szerződés megőrzésére. Most elemezni kell a lehetséges következményeket és válaszlehetőségeket, és a NATO-nak „közös döntést kell hoznia”. „Nem reagáljuk túl az ügyet, de reagálunk, ha Oroszország továbbra is megsérti a szerződést” – mondta Jens Stoltenberg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Államok 2013 óta állítja, hogy Oroszország az SSC-8/Novator 9M729 manőverező robotrepülőgépek telepítésével megsérti az INF-szerződést, mert a fegyver hatótávolsága meghaladja az 500 kilométert. Moszkva ezt tagadja, és azzal vádolja Washingtont, hogy a Lengyelországba és Romániába, valamint a Távol-Keletre telepített ballisztikusrakéta-elhárító rendszerének kilövőállásai Tomahawk típusú manőverező repülőgépek indítására is alkalmasak, ami ellentétes a megállapodással.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december 4-én bejelentette: 60 napos határidőt adnak Oroszországnak arra, hogy ismét megfeleljen a szerződés előírásainak. Ellenkező esetben Washington felmondja az 1987-es egyezményt. Moszkva közölte: továbbra is betartják a megállapodást, és nem hagyják válasz nélkül, ha az Egyesült Államok felmondja.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »