Az izraeli miniszterelnök harca a túlélésért

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő jó úton halad az ötödik választási győzelméhez, azonban elképzelhető, hogy korrupciós ügyei jelentik majd a vesztét.

Netanjahu kevesebb, mint két hónappal ezelőtt még a biztonsági helyzet veszélyeivel indokolta, hogy kormányának Avigdor Liberman védelmi miniszter és pártja, az Izrael a Hazánk távozása után is hatalmon kell maradnia. Ezért a meglepetés erejével hatott, amikor a miniszterelnök december 24-én bejelentette, hogy április 9-én előrehozott választásokat tartanak Izraelben, hét hónappal korábban az eredetileg tervezettnél. A hivatalos indok az volt, hogy a kormányfő koalíciója csak hatvanegy mandátummal rendelkezik a százhúsz tagú törvényhozásban, ezért nehéz helyzetbe került.

Azonban ennél sokkal valószínűbb, hogy Netanjahut csakis saját politikai előnyei vezették és vezetik, s elemzők szerint cinikusan hivatkozott az Izraelben különösen fontosnak tekintett biztonsági veszélyekre, ugyanis a helyi szakértők szerint két hónapja sokkal jobb volt a biztonsági helyzet, mert a decemberben bejelentett amerikai csapatkivonás Szíriából rengeteget rontott Izrael körülményein, tehát most még fontosabb lenne, hogy a lehető leghosszabb ideig együtt tartsák a kormányt.

A helyzet az, hogy szorul a hurok az izraeli miniszterelnök nyaka körül, és ezért így próbálja bevédeni magát a korrupciós vádakkal szemben. Nemrégiben ugyanis Sáj Nican államügyész bejelentette, hogy a rendőrség után ő is vádemelési javaslattal adott át két aktát a kormányfő korrupciós ügyeivel foglalkozó, esetleges vádemelésről döntő Aviháj Mandelblitt főügyésznek, aki pár héten belül meghozhatja döntését. Mandelblitt azonban közvetlenül a  választások előtt nem határozhat a vádemelésről, mert akkor ezzel politikai befolyást gyakorolna.

Netanjahu pedig okosan taktikázik, hiszen az első közvélemény-kutatások szerint jelenleg ő a legesélyesebb jelölt, és pártja, a Likud vezeti a pártok népszerűségi listáját, tehát jó úton halad a választások megnyeréséhez. Ha áprilisig marad a jelenlegi helyzet, a Netanjahu által vezetett koalíciónak kis többsége lesz a kneszetben.

A miniszterelnök azonban nem lélegezhet fel, lévén még ha meg is nyeri a választásokat, előfordulhat, hogy néhány hónappal később kénytelen lesz lemondani. Két potenciális centrista koalíciós partner már jelezte is, hogy nem hajlandóak együttműködni egy olyan miniszterelnökkel, aki ellen eljárás folyik.

Egy ilyen kimenetel elkerülése érdekében Netanjahu reméli, hogy áprilisig növelni a Likud által birtokolható helyek számát, mégpedig más jobboldali pártok kárára. Emellett már meg is kezdte kampányát, amelyben azt hangoztatja, hogy a baloldali sötét erők – ideértve az újságírókat, a rendőröket és az ügyészeket is – összeesküdtek ellene annak érdekében, hogy antidemokratikus eszközökkel eltávolítsák. A médiában lévő szövetségesei pedig ezt az üzenetet visszhangozzák.

A három hónapos kampányidőszak feltehetően meghozza gyümölcsét, és Netanjahu valószínűleg megnyeri a választásokat, ezáltal pedig Izrael leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnöke lesz. De a győzelem csak az első lépés a politikai túlélésért folytatott harcban.

Forrás: The Economist / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »