Trump szerint jól halad a barátkozás Kínával

Donald Trump amerikai elnök „hosszú és nagyon jó” telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és a kereskedelmi háború lezárását célzó tárgyalások „nagyon jó alakulnak” – derül ki abból az üzenetből, melyet Trump szombaton tett közzé a Twitteren.

A kínai állami média megerősítette, hogy a két politikus szombaton beszélt egymással telefonon. A kínai sajtó idézte a kínai elnököt is, aki abban bízik, hogy a két ország képes lesz úgy rendezni nézeteltéréseit, hogy mindketten engednek álláspontjukból, „félúton találkoznak”, és sikerül olyan megállapodást kötni, amely mindkét fél számára előnyös.

„Ha sikerül, mindenre ki fog terjedni, minden területre, minden vitás kérdésre. Nagy haladás van!” – írta az amerikai elnök a Twitteren.

Trump és Hszi decemberben abban állapodott meg, hogy 90 napra „tűzszünetet” kötnek a kereskedelmi háborúban. Ennek keretében Trump vállalta, hogy nem váltja be korábbi ígéretét, és nem emeli tovább 25 százalékra a 200 milliárd dollárnyi kínai árut érintő, korábban 10 százalékban meghatározott vámtarifát. Kína korábban az amerikai védővámokra válaszul 110 milliárd dollár értékű amerikai exportra vetett ki vámot.

A kereskedelmi háború egyértelműen árt a kínai gazdaságnak, melynek növekedése az év utolsó negyedévében várhatóan jóval elmarad a harmadik negyedév 6,5 százalékos bővülésétől.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »