Az olasz parlament elfogadta a kiigazított költségvetést

Az olasz törvényhozás szombat este elfogadta Olaszország 2019-es költségvetését, s egyúttal bizalmat szavazott a jobboldali Liga és a populista 5 Csillag Mozgalom (M5S) alkotta kormánynak.

Kétórás vitát követően a képviselőházban 327 igen szavazattal, 228 nem ellenében és egy tartózkodás mellet fogadták el a javaslatot, melyet a felsőház már a múlt hét végén jóváhagyott.

A Liga-M5S kormány első költségvetési tervezetét ezt megelőzően visszautasította az Európai Bizottság, mert a korábban tervezettnél és javasoltnál magasabb hiányt okozott volna az így is tetemes adósságot hordozó olasz államháztartásban. Költségvetési tervezet formális visszautasítására még sosem volt példa korábban, és ezt a bizottság csak az eurózóna országaival teheti meg.

A költségvetés első változatában a kormány jövőre 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, és a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékának megfelelő deficittel kalkulált. Ez különösen annak tekintetében aggasztotta az Európai Bizottság közgazdászait, hogy Olaszország államadóssága meghaladja a GDP 130 százalékát.

Mindemiatt a pénzpiacok is kockázatosabbnak kezdték tekinteni az olasz állampapírokat, melyek hozama emiatt emelkedni kezdett. A kiigazított büdzsé növekedési prognózisa 1 százalékos, és a GDP 2,04 százalékának megfelelő deficittel számol. Az előző olasz kormány még azt vállalta, hogy 2019-re a GDP 0,8 százalékára szorítja le a költségvetés hiányát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »