Lemondott az amerikai védelmi miniszter

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy február végén távozik tisztségéből James Mattis védelmi miniszter. A tárcavezető lemondó leveléből azt lehet leszűrni, hogy az elnökkel támadt nézeteltérései miatt válik meg tisztségétől.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetében tájékoztatott arról, hogy Mattis „nyugalmazott tábornok” február végén távozik, miután két évet töltött kormányában. „Mialatt betöltötte a tisztséget, hatalmas előrehaladás történt, kiváltképpen az új haditechnika beszerzésében” – írta Trump. Hozzátette, hogy Mattis hatalmas segítséget nyújtott neki abban, hogy biztosítsa a szövetségesek és más országok katonai kötelezettségvállalásaik rájuk eső részének kifizetését. Trump tudatta, hogy hamarosan kinevezi a távozó tárcavezető utódját.

Röviddel az elnök Twitter-üzenete után tették közzé hírügynökségek Mattis lemondó levelét, amelyben nem rejtette véka alá, hogy nézeteltérései voltak Trumppal. Mint fogalmaz benne, az elnöknek joga van ahhoz, hogy olyan védelmi minisztere legyen, akinek nézetei jobban illeszkednek az övéihez, ezért azt tartja helyesnek, ha a lemond.

A leköszönő miniszter levelében felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok a szabad világ nélkülözhetetlen állama, de nem védheti meg saját érdekeit szilárd szövetségek megőrzése és az irántuk tanúsított tisztelet nélkül. Washingtonnak határozottnak és félreérthetetlennek kell lennie olyan országokkal, amelyek stratégiai érdekei egyre inkább az amerikai érdekeknek feszülnek. Szerinte egyértelmű, hogy Kína és Oroszország saját tekintélyelvű modelljének megfelelően akarja alakítani a világot – vétót szerezve más országok gazdasági, diplomáciai és biztonsági döntéseire -, saját érdekeiket érvényesítve a szomszédos országok, az Egyesült Államok és szövetségesei kárára. Mattis szerint ezért kell latba vetni minden eszközt a közös védelem szavatolása érdekében.

A politikus levelében közölte, hogy február 29-i hatállyal ér véget a tárcavezetői megbízatása, és addig elegendő idő marad az utódja kijelölésére és a szenátusi jóváhagyásra.

James Mattis leköszönő amerikai védelmi miniszter nyilatkozik a sajtónak 2018. november 13-án. (EPA/ERIK S. LESSER)

A Reuters és a CNN magas beosztású kormánytisztviselőkre hivatkozva egybehangzóan közölte, hogy Mattis csütörtökön megbeszélést folytatott Trumppal a Fehér Ház Ovális irodájában, és ekkor tudatta az elnökkel, hogy nem vállalja a továbbiakban a tárca vezetését. Az illetékesek szerint Mattisnak nézeteltérései támadtak Trumppal, de az elnök nem kényszerítette ki a távozását.

Hírügynökségek azzal hozzák összefüggésbe Mattis távozását, hogy Trump szerdán úgy döntött: kivonja az amerikai katonákat Szíriából. A Fehér Ház még aznap közölte, hogy meg is kezdődött az amerikai katonák kivonása. Egy névtelenül nyilatkozó magas beosztású kormányilletékes azt közölte a CNN hírtelevízióval, hogy Mattis „hevesen ellenezte” ezt, illetve azt is, hogy esetleg Afganisztánból is kivonják az amerikai katonákat.

Mattis közelgő távozásáról már szeptemberben megjelentek értesülések az amerikai sajtóban, és Trump október közepén a CBS hírtelevíziónak adott interjúban nem zárta ki, hogy a Pentagon vezetője valóban távozik a kormányból, mert őt inkább a demokrata párt hívének tartja.

A november 6-i félidős kongresszusi választás után Trump megerősítette, hogy személycserékre készül a kormányban. Jeff Sessions igazságügyi miniszter már másnap benyújtotta lemondását, és egy hétre rá menesztették Mira Ricardelt, a nemzetbiztonsági tanácsadó helyettesét, miután a first lady, Melania Trump a nyilvánosság előtt szorgalmazta elbocsátását. Amerikai sajtóértesülések szerint az amerikai elnök Kirstjen Nielsen belbiztonsági minisztert is le akarja váltani.

Kapcsolódó cikkünk: Újabb miniszterétől válik meg Donald Trump

Az amerikai politikusok meglepetéssel fogadták Mattis lemondását, és mind a republikánus, mind a demokrata párti törvényhozók Twitteren fejtették ki véleményüket.

Paul Ryan házelnök azt írta, hogy a kongresszus „adósa James Mattisnak”. „Amerika biztonságosabb lett itthon és parancsoló erővé vált külföldön” – fogalmazott a republikánus politikus.

„Nem lesz könnyű őt helyettesíteni” – fogalmazott Twitter-bejegyzésében Marco Rubio floridai republikánus szenátor. A Trump egyik legodaadóbb támogatójaként számon tartott floridai politikus szerint, ha a döntést nem másítják meg, akkor ez „kísérteni fogja a kormányzatot és Amerikát az elkövetkező években”. Lindsay Graham, szintén republikánus szenátor és szintén Trump egyik legerőteljesebb támogatója, „az amerikai történelem legnagyszerűbb katonai vezetőjének” nevezte Mattist, és kongresszusi meghallgatást javasolt az elnök döntése ügyében.

Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor azt írta mikroblog-bejegyzésében, hogy a lemondás „félelmet keltő”. Mint írta: „Mattis miniszter a stabilitás szigete volt a Trump-kormányzat káoszában. (…) Nemzetbiztonságunk túl fontos ahhoz, hogy az elnök tévelygő hóbortjainak legyen kitéve”.

Két republikánus politikus, Rob Portman ohiói szenátor és Steve Scalise louisianai képviselő köszönetét fejezte ki a távozó politikusnak egész élete munkásságáért, Scalise „amerikai hősnek” nevezte Mattist. Chris Murphy, Connecticut demokrata párti szenátora úgy vélekedett, hogy „nemzetbiztonsági válság” alakult ki Mattis lemondásával.

A The New York Times című lap szerkesztőségi állásfoglalásban méltatta a védelmi minisztert. „James Mattisnak igaza volt” – írta a lap, utalva Mattisnak a szíriai kivonulás miatti vitájára Donald Trump elnökkel. De „ki fogja most megvédeni Amerikát?” – tette fel a kérdést a szerkesztőség állásfoglalása.

A lap emlékeztetett egyúttal arra, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó nem egészen három hónappal ezelőtt még az Egyesült Államok szélesebb körű szíriai szerepvállalását vázolta fel, James Jeffrey, a külügyminisztérium szíriai különmegbízottja pedig a hét elején az Atlanti Tanácsban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok addig marad Szíriában, amíg teljesen le nem győzik az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, vissza nem szorítják Irán befolyását és nem találnak politikai megoldást a szíriai konfliktusra.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »