A román államfő szerint káoszt okoz jövőre az új adócsomag

Klaus Iohannis jobboldali román államfő az előző nap bejelentett adóügyi intézkedések elhalasztására és alaposabb megfontolására szólította fel szerdán a bukaresti szociálliberális kormányt, mivel szerinte az új adók és illetékek váratlan bevezetése káoszt okoz a román gazdaságban.

Az elnök arra reagált, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter 2019 január elsejétől hatályba lépő adóügyi és gazdaságpolitikai intézkedések egész sorát jelentette be kedd esti sajtóértekezletén, amelyeket sürgősségi kormányrendelettel akar hatályba léptetni a bukaresti kormány. Ezek közül a román médiában a bankokra kivetendő úgynevezett „kapzsisági illetéknek” és a – korábban liberalizált – gázár szabályozásához való visszatérésnek szentelte a legtöbb figyelmet.

Iohannis nehezményezte, hogy a kormány sem a gazdasági szféra képviselőivel, sem az illetékes állami intézményekkel nem egyeztetett „képtelen” ötleteiről, amelyekkel az utolsó pillanatban akarják meglepni az országot. Az elnök szerint egy ilyen intézkedéscsomagnak csak az lehet a következménye, hogy drágulni fognak az energiahordozók, a távközlés, ami általános áremelkedéshez vezet. Emlékeztetett: Viorica Dancila miniszterelnök kormánya beiktatásakor év elején azt ígérte: nem fognak új adókat kivetni, most mégis megteszik, Iohannis szerint azért, mert képtelenek másképpen költségvetési fedezetet teremteni populista bér- és nyugdíjemelési ígéreteik teljesítéséhez.

A román államfő felszólította a kormányt, hogy halassza el az erről szóló sürgősségi rendelet elfogadását, és csak az érintettek bevonásával lefolytatott alapos közvita után fogadja el annak módosított változatát.

A bukaresti értéktőzsdén (BVB) pánikot okozott a pénzügyminiszter bejelentése, a BET tőzsdeindex szerdán kora délutánig az előző napihoz képest több mint tíz százalékkal csökkent, 940 millió lejt (65,3 milliárd forint) közelítő kereskedés mellett. A legnagyobb – 19 százalékot meghaladó – értékvesztést a Transilvania Bank részvényei szenvedték el, a BRD bank részvényei pedig mintegy 15 százalékkal értek kevesebbet, mint egy nappal korábban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »