A kormányválság feloldásán dolgozik a belga király

Fülöp belga király szerdán a parlamenti pártok vezetőivel egyeztet a kormányválság feloldásának lehetőségeiről, csak ezt követően dönt arról, hogy elfogadja-e Charles Michel miniszterelnök előző nap felajánlott lemondását – jelentette a helyi sajtó.

Az elemzők többsége arra számít, hogy Michel korlátozott jogkörökkel, ügyvivő kormányfőként a posztján marad a jövő májusi választásig. Ha nem ez történik, akkor újabb koalícióalakítás, illetve akár előrehozott választás is lehet.

Utóbbi opciót a parlamenti képviselők nagy része állítólag elutasítja, sajtójelentések szerint ráadásul egy előrehozott választás legkevesebb nyolcmillió eurójába kerülne a költségvetésnek.

  • Előzmények
Charles Michel kedd este jelentette be lemondását, miután kormánya kisebbségbe szorult amiatt, hogy az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt december 9-én kilépett a koalícióból az ENSZ migrációs csomagja körül kialakult vita miatt. A kormányfő az ellenzék külső támogatásában és konstruktív hozzáállásában bízva folytatni szerette volna a politikai munkát a legfontosabb ügyekben jövő májusig, több párt azonban bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, és ezt Michel elutasításként értelmezve inkább felajánlotta lemondását.

Az ország legnagyobb pártjának számító N-VA azután lépett ki a koalícióból, hogy a miniszterelnök nyilvánvalóvá tette: tiltakozásuk ellenére is alá fogja írni az ENSZ migrációs csomagját. Erről parlamenti szavazást is tartottak, amelyen a képviselők nagy többsége támogatásáról biztosította az egyezményt. A koalíció három bennmaradt tagpártjának mindössze 52 képviselője van a 150 fős törvényhozásban.

Forrás: MTI

Friss hírek