Megint zuhan az olaj ára

Az olajárcsökkenés kedden már a harmadik egymást követő napja tart. Ennek legfőbb oka az Egyesült Államok és Oroszország rekordszintre emelkedett kitermelése, de nagyot lendített rajta az értékpapírpiacokon bekövetkezett árfolyamcsökkenés is.

Az amerikai WTI olajár 47,87 dollárig, 2017 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent, az északi-tengeri irányadó típus, a Brent pedig 57,20 dollárig, 14 hónapja a legalacsonyabbra. A késő délelőtti órákban a WTI ára 2,85 százalék csökkenéssel 48,77 dolláron állt hordónként, a Brent pedig 2,90 százalékkal alacsonyabban, 57,88 dolláron.

Mindkét olajtípus harminc százalékot veszített októberben elért idei csúcsához képest, amikor a Brent 85 dollár felett, a WTI pedig 76 dollár közelében járt. Az év eleje óta a WTI 16 százalékot, a Brent két százalékot veszített árából.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők Oroszország részvételével, de az Egyesült Államok nélkül napi 1,2 millió hordós, a globális kereslet több mint egy százalékát kitevő termeléscsökkentésben állapodtak meg a globális nyersolajkészletek leapasztása és az árak megemelése érdekében. A megállapodás azonban csak a jövő hónapban lép életbe, a kitermelés viszont ezalatt rekord után rekordot dönt az Egyesült Államokban, Oroszországban és Szaúd-Arábiában egyaránt.

Az Egyesült Államok már megelőzte Oroszországot és Szaúd-Arábiát is, mint a világ legnagyobb olajtermelője. Termelése az elmúlt hónapban napi 11,7 millió hordóra emelkedett. Ezen belül a palaolaj-termelés első alkalommal lépte át a napi 8 millió hordót. Oroszország termelése napi 11,42 millió hordón ért el rekordot ebben a hónapban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »