Egyelőre nincs új elnöke a Nissannak

Egyelőre nem nevez meg új elnököt a Nissan Motor Co. a cég élére – erről döntött a társaság felügyelőbizottsága hétfői ülésén.

A Nissan múlt hónapban pénzügyi szabálytalanságok vádjával Japánban letartóztatott elnöke, Carlos Ghosn szóba jöhető utódainak kiválasztásával három külsős tagját bízta meg a felügyelőbizottság: Masakazu Toyoda egykori minisztériumi tisztviselőt, Keiko Ihara autóversenyzőt és a Renault egy korábbi igazgatóját, Jean-Baptiste Duzant.

A japán hatóságok a múlt héten emeltek vádat a Renault-Nissan-Mitsubishi autóipari együttműködés – letartóztatásban lévő – első embere ellen, aki a vád szerint eltitkolta személyes jövedelmét. A Nissan a letartóztatást követően minden posztjáról felmentette Carlos Ghosnt, és ugyanígy járt el a Mitsubishi autógyár is. A Renault felügyelőbizottsága viszont közvetlenül a letartóztatást követően megerősítette posztján a „feladatának ellátásában átmenetileg akadályoztatott” vezérigazgatót, és teljes hatáskörű helyettest nevezett ki „jogi ügyei tisztázásának” idejére.

A Renault 43,4 százalékos szavazó részesedéssel rendelkezik a Nissanban, az pedig 15 százalékos nem szavazó részesedéssel a francia autógyárban. Az együttműködés harmadik tagja, a Mitsubishi 34 százalékban van a Nissan tulajdonában. A Nissan a jelek szerint csökkenteni szeretné a Renault szerinte túl nagy befolyását a cég ügyeiben, a Renault pedig fenn szeretné tartani a három autógyár, a Renault-Nissan-Mitsubishi szoros együttműködését.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A Wall Street Journal vasárnapi beszámolója szerint Thierry Bollore a Renault vezérigazgató-helyettese levélben kereste meg Hiroto Saikawát, a Nissan vezérigazgatóját azzal a javaslattal, hogy mihamarabb hívjanak össze egy rendkívüli részvényesi közgyűlést a Renault képviseletének megválasztására a Nissan kilenctagú felügyelőbizottságában, valamint felső vezetői sorában.

A Nissan és a Renault között fennálló megállapodás értelmében a Renault delegálhat vezetőket Nissan élére, ez azonban az elnöki poszt betöltésére nem vonatkozik.

A Renault pénteken cáfolta azokat a médiában megjelent értesüléseket, miszerint utódot keresnének a cég Japánban letartóztatott elnök-vezérigazgatójának helyére.

Forrás: MTI/Kyodo

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »