Malajzia feljelentette a Goldman Sachs-t

Malajzia korrupció és hűtlen kezelés vádjával büntetőfeljelentést tett a Goldman Sachs amerikai befektetési bank és annak két korábbi alkalmazottja ellen.

Tommy Thomas malajziai főügyész hétfői bejelentése szerint hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tettek a Goldman Sachs ellen a 1Malaysia Development Bhd (1MDB) állami befektetési alap három, összesen 6,5 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátásában ellenjegyzőként és főszervezőként játszott szerepével kapcsolatban.

Feljelentést tettek emellett az amerikai bank és a malajziai alap két-két korábbi alkalmazottja ellen is a kötvénykibocsátással kapcsolatos valótlan és félrevezető tájékoztatás, illetve abban való bűnrészesség és korrupció vádjával.

A Goldman Sachs szóvivője hírügynökségi megkeresésre email üzenetben adott válaszában alaptalannak nevezte a vádat és közölte, hogy a bank teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.

A malajziai főügyész közölte: keresetükben a vád szerint elsikkasztott 2,7 milliárd dollárt és a bank által felvett 600 millió dollár közvetítői díjat „lényegesen meghaladó” bírság, a megvádolt személyekre pedig tíz év szabadságvesztés kivetését kérik a bíróságtól.

A Bloomberg hírügynökség által készített háttéranyag szerint a malajziai főügyészség az 1MDB alap Goldman Sachs által levezetett három kötvénykibocsátását találta vitathatónak. Az amerikai befektetési bank ugyanis a Tanjong Energy Holdings, illetve a Genting Bhd malajziai erőműveinek az akvizícióját vezényelte le az 1MDB számára két, együttesen 3,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátással finanszírozva 2012-ben, majd ellenjegyzőként vett részt egy 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátásban „új stratégiai kezdeményezések finanszírozásához” abu-dzabi befektetőkkel 2013-ban. Közreműködéséért a Goldman Sachs 600 millió dolláros díjazásban részesült.

A Goldman Sachs egyik korábbi alkalmazottja az amerikai nyomozóhatóságoknak már elismerte, hogy vesztegetéssel vette rá a malajziai alap illetékes döntéshozóit arra, hogy a bankházat bízzák meg a kötvénykibocsátás főszervezőjének és azért döntöttek kötvény-kibocsátásos tőkebevonás mellett, hogy a szokásosnál nagyobb díjbevételt tudjanak vele elérni a bankház számára.

A malajziai ügyészség vádja szerint a Goldman Sachs emellett még megtévesztő tájékoztatást is adott a befektetőknek a tőke felhasználásának valódi céljáról.

Az amerikai nyomozóhatóságok szerint az 1MDB letartóztatott illetékesei a 2012-es kötvénykibocsátásból befolyt összegből 1,4 milliárd dollárt, a 2013-asból 1,3 milliárd dollárt sikkasztottak el, és egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég svájci bankszámlájára utalták át.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »