Ha nem támadnak az oroszok, nem marad az ukrán hadiállapot sem

Nem hosszabbítják meg az Ukrajna tíz megyéjében bevezetett hadiállapotot – a rendkívüli állapot egy formáját – december 26-i lejárta után, ha nem történik nagyszabású támadás Ukrajna ellen Oroszország részéről – biztosított újfent Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.

Az államfő az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint leszögezte: azon az elvi állásponton van, hogy nem zavarhatja meg a jövő márciusban sorra kerülő elnökválasztás kampányát a hadiállapot. „Amennyiben nem támadnak az orosz csapatok, megkezdődhet a készülődés a választásokra az ország egészében” – mondta.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sajnálatos módon Oroszország a hadiállapot bevezetése óta az ukrán határ közvetlen közelében, a területén állomásoztatott csapatoknak mindössze csak a tíz százalékát vonta hátrébb, a java része továbbra is ott tartózkodik, ráadásul minden magyarázat nélkül.

Porosenko kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem az ukrajnai választási kampány miatt nem beszél vele, mint ahogy állítja, hanem azért, mert nincs mit mondania. Porosenko szavai szerint Putyin nem számított arra, hogy az ukrán hadihajók elleni november 25-i orosz támadás után 24 órán belül „a G7-országok, az Európai Unió és Ukrajna partnereinek többsége nyilatkozatokat tesz”. A nyugati országok zöme egyébként agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

Az ukrán elnök hozzátette: Kijev nem azért nem tud már egy éve egyetlen ukrán foglyot sem kiszabadítani sem Oroszországból, sem az elcsatolt Krím félszigetről, vagy a szakadár Donyec-medencei területekről, mert Putyin nem hajlandó vele szóba állni, hanem azért, mert az orosz elnök nem akarja őket szabadon bocsátani. Kijevnek tavaly decemberben sikerült utoljára egy nagyszabású fogolycserét végrehajtania a Donyec-medencei szakadárokkal, akkor 73 ukrán foglyot cseréltek ki 233 szakadárra.

Zsitomir, 2018. december 6.
Petro Porosenko ukrán elnök Kelet-Ukrajnába vezényelt ukrán ejtőernyősökhöz beszél indulásuk előtt a Kijevtől mintegy 120 km-re nyugatra fekvő Zsitomir közelében lévő katonai támaszponton 2018. december 6-án. Porosenko javaslatára november 28-tól hadiállapotot vezettek be 30 napra tíz ukrán megyében a Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A választással kapcsolatosan egyelőre nem erősítette meg hivatalosan, hogy indul-e ismét az elnöki posztért, mert – mint fogalmazott – „még nincs választási kampány”.

Az ukrán elnök kitért a szombaton tartott ortodox egyházegyesítő gyűlésre, amelyen vendégként vett részt. Elmondta, hogy a moszkvai patriarkátushoz hű ukrán ortodox püspökök közül tízen jelezték vissza, hogy elfogadják a meghívást, közülük viszont végül csak ketten jelentek meg. „Alábecsültük Moszkva befolyásának erejét az ukrajnai egyházszervezetére” – konstatálta.

Elárulta, hogy legalább öt alkalommal csaknem zsákutcába futott a tanácskozás, és – mint mondta -, az ő részvételével találtak kiutat. Azt is elmondta, hogy vasárnap épp a sajtóértekezlet előtt beszélt telefonon I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, aki – Porosenko szavai szerint – „sorsfordító pillanatnak” nevezte a kijevi egyházegyesítő gyűlést az egyetemes ortodoxia történelmében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »