Két napon belül másodjára is bizalmat kapott a lengyel kormány

Ismét bizalmat szavazott a lengyel szejm Mateusz Morawiecki kormányának péntek éjjel. A javaslat elfogadásához 231 szavazatra lett volna szükség a 460 fős szejmben. A kabinet leváltását ezzel szemben összesen 163 honatya támogatta, 20-an tartózkodtak.

A november végén benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítvány két nappal azután került napirendre, hogy a képviselők egy másik, a lengyel kormányfő által kezdeményezett szavazásban szintén bizalmat adtak a kabinetnek.

A mostani bizalmi szavazást a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) kezdeményezte többek között a lengyel bankfelügyelet (KNF) nemrégen lemondott elnökének személyéhez fűződő bűnügyi eljárás miatt. A lengyel alkotmány szerint a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány feltétele egy miniszterelnök-jelölt előterjesztése. A PO Grzegorz Schetyna pártelnököt nevezte meg kormányfőjelöltjeként.

A szavazást megelőző vita során Schetyna több vonatkozásban bírálta a kormány politikáját, kitért arra is, hogy Lengyelország az első állam, amely ellen elindították az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást. A KNF ügye kapcsán Schetyna úgy vélte: ez „a PiS-állam jelképe”.

Morawiecki a fellépésben azon az állásponton volt, hogy a PiS-kormány jól teljesíti választási programját, a reformok folytatását ígérte és aláhúzta, hogy a kabinet célja a lengyelországi életszínvonal felemelése az uniós szintre. A kormányfő szerdán is a reformfolyamatra hivatkozott, ennek folytatásához kért támogatást, amikor kezdeményezte a bizalmi szavazást a szejmben.

Megfigyelők szerint Schetyna és Morawiecki indítványa egyaránt összefüggésbe hozható azzal a kampánnyal, amely Lengyelországban a jövő májusi európai parlamenti választások, valamint a jövő ősszel esedékes lengyel parlamenti választások előtt indul.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »